Image

U ulici Kovači – pješačka zona, mijenjaju se vodovodne instalacije

U ulici Kovači – pješačka zona, u toku je postavljanje nove vodovodne mreže. Radovi na rekonstrukciji ovog dijela ulice počeli su u martu, ali su privremeno obustavljeni zbog kvara koji je ustanovljen na glavnoj vodovodnoj cijevi. Nakon što je ustanovljen kvar i poduzete aktivnosti na rješavanju, odlučeno je da se pristupi punoj izmjeni vodovodnih instalacija na dijelu ulice Kovači – pješačka zona. Ti radovi nastavljeni su u petak, a nakon zamjene vodovodnih instalacija u dužini od cca 160 metara, bit će nastavljeni radovi na popločavanju prem aranij eutvrđenoj dinamici.

U gornjem dijelu ulice radnici KJKP ”Sarajevogas” uradili su zamjenu svojih instalacija. Inače, na ovom dijelu ulice Kovači radi se rekonstrukcija i već ranije je uklonjena kocka koja je deponovana u gornjem dijelu gradilišta. Nakon što se završe svi neophodni radovi, uključujući i drenažu tj. postavljanje cijevi za odvod podzemnih voda s obje strane ulice i pripremi adekvatna podloga, uradit će se preslaganje kocke.

Riječ je o velikom projektu sanacije i rehabilitacije ulica Kovači. Elaboratom je predviđeno da na dijelu od Čekrečijine džamije do Muzeja Alije Izetbegovića, oko 515 metara, sanacija bude izvršena na način da se zadrži kocka kao kao estetski najprimjerenije rješenje koje odgovara ambijentu ove lokacije. Vrijednost radova je preko 400.000 KM.