Image

U Starom Gradu plastenike će dobiti svi građani koji su podnijeli zahtjeve Načelnik Hadžibajrić poručio: Sada se treba okrenuti vlastitom radu i obradi zemlje

U općini Stari Grad bit će dodijeljeni plastenici svim građanima koji su od početka godine dosad podnijeli zahtjeve. 

Upozorenja da bi posljedice pandemije korona virusa mogle biti dalekosežne, te preporuke da se građani okrenu obradi zemlje i vlastitom radu ozbiljno su razmatrane u ovoj lokalnoj zajednici, te su donesene konkretne mjere u tom pravcu. Ukupno 28 porodica dobit će plastenike i sadni materijal, pomoći će se i građanima koji su se odlučili za sjetvu na otvorenom, kao i pčelarima i malinarima.

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić naložio je Službi za privredu da se svi prispjeli zahtjevi obrađuju po hitnom postupku, a i sam je danas obišao jednog korisnika plastenika.

“Kada prođe pandemija korona virusa plašim se da ćemo se suočiti sa besparicom i teškim ekonomskim stanjem. Zato smo odlučili da svima koji su podnijeli zahtjev dodijelimo plastenike, a pomoći ćemo i onima koji žele sijati u svojim avlijama i baščama, na otvorenom. Dosad nam se prijavilo oko 110 porodica i pomoći ćemo im u nabavci sjemena. Nadam se da ćemo shvatiti da se sada moramo okrenuti sami sebi, vlastitom radu i obradi zemlje,“ kazao je načelnik Hadžibajrić tokom posjete domaćinstvu Šabana Honde na Jarčedolima.

Hondo je korisnik plastenika od 100 m2 sa pratećom opremom, a odlučio se za proljetnu sjetvu paprika, paradajza i krastavaca. Kaže da se u ova teška vremena sve više ljudi okreće poljoprivredi i obrađuje zemlju.
“Ove godine hoće da rade na zemlji i oni koji nikad nisu. Mi smo već posijali luk i krompir, ali čekali smo ovaj plastenik koji nam puno znači. Moj komšija je demobilisani borac i nema zemlje, nema uslove za rad. Zajedno ćemo koristiti ovaj plastenik i posijat će i on sve što mu treba,“ ispričao je Hondo. „Cijela moja porodica, komšije i prijatelji imat će koristi od ovog plastenika i sve ćemo dijeliti. Ne mogu vam opisati koliko nama znači ova pomoć,“ dodao je.

Prvih pet plastenika, veličine 100 m2 sa pratećom opremom, već je isporučeno i montirano tokom ove sedmice. Preostali plastenici bit će veličine 50m2 i građanima će biti isporučeni u najkraćem mogućem roku. Uz plastenike bit će podijeljeno i više od 6.000 komada presade paradajza i paprike.

Pored ove podrške, pomoć će dobiti i građani koji se bave pčelarstvom. Njima će biti nabavljene 34 košnice i 34 roja pčela, a prema zahtjevima koje su dosad predali. Osim toga, odobreni su i zahtjevi malinara koji su se obratili za pomoć u održavanju malinjaka.

Osim podrške koja je usmjerena na poljoprivrednike, Općinski štab civilne zaštite Stari Grad je bio prvi koji je donio odluku o pomoći privrednim subjektima kojima je usljed korona virusa zabranjen rad, te trpe strahovite posljedice. 

„Mi smo bili prva općina u BiH koja je još u martu donijela odluku o umanjenju zakupnina za 50% za poslovne prostore u vlasništvu općine i javne površine, a za april smo donijeli odluku o potpunom oslobađanju od plaćanja zakupa. Željeli smo da takvom odlukom podstaknemo i ostale nivoe vlasti da isto postupe i to se desilo. Na taj način smo privrednicima olakšali barem dio tereta i to je ono što mi možemo učiniti na općinskom nivou, ostalo je na nivou Kantona, a prije svega FBiH,“ izjavio je općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić.