Image

U ponedjeljak počinje besplatna škola atletike

UZ POŠTIVANJE PREPORUKA I MJERA

Budući da je epidemiološka slika u našoj zemlji sve povoljnija, Federalni štab civilne zaštite počeo je sa ublažavanjem mjera zabrane, a između ostalih na snagu je stupila i odluka o početku rada sportskih i rekreacijskih centara, kao i odluka kojom se sportistima dozvoljava da se vrate u trenažni proces.

S tim u vezi, u ponedjeljak 1. juna 2020. godine počinje realizacija besplatne škole atletike za učenike osnovnih škola sa područja općine Centar. Projekat realizira JU „Centar za sport i rekreaciju“ čiji je osnivač Općina Centar.

Naime, atletika uz gimnastiku i plivanje predstavlja bazičnu sportsku aktivnost, a s ovim projektom se nastoji popularizirati atletika među osnovcima sa područja ove lokalne zajednice.

Prema predviđenom programu i dinamici rada frekvencija vježbanja će biti četiri puta sedmično po 60 minuta na Olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović Hase“ i to ponedjeljkom i četvrtkom u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima (9 i 15,30 sati).

Cilj škole atletike je da omogući obuku za oko 50 mališana iz osnovnih škola, te da se među osnovcima populariziraju atletske dicipline a naročito trčanje i skokovi u dalj. Djeca će kroz period od 8 mjeseci usvojiti osnovne elemente atletike, ali i poboljšati bazičnu motoričku strukturu pokreta kao osnovu za nadogradnju elementarnih struktura kretanja što će im omogućiti postizanje boljih rezultata u sportu.

Trenažni proces će voditi bh. olimpijac Islam Đugum sa svojim timom, a kontakt telefon za dodatne informacije je  061/389-791.