Image

U Općini Stari Grad svečano obilježen Dan državnosti BiH

U Velikoj sali Općine Stari Grad održan je svečani program povodom 25. novembra, značajnog datuma za Državu Bosnu i Hercegovinu.

Delegacija Općine Stari Grad, predvođena općinskim načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem, ranije danas je položila cvijeće na više lokacija u Sarajevu i tako započela obilježavanje Dana državnosti. Veliki broj uposlenika Općine Stari Grad, općinskih vijećnika i gostiju su učešćem u svečanom programu na još jedna način ukazali na značaj 25. novembra za Bosnu i Hercegovinu.

Program povodom dana državnosti je otvorio općinski načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić koji je istakao važnost slavljenja tog datuma u današnje vrijeme: „U novembru 1943. godine potvrđena je državotvornost naše zemlje, a znamo da je ona postojala i hiljadu godina prije tog datuma. Naši građani to ne smiju zaboravljati i zanemarivati, jer osobe bez države su niko i ništa. Teška situacija sa izbjeglicama kojoj svakodnevno svjedočimo i u našem gradu je veliki pokazatelj nefunkcionisanja države i normalnog uređenja“, rekao je načelnik Hadžibajrić, te izrazio nadu da će se iz Općine Stari Grad početi tradicionalno slati snažne poruke za najznačajnije bosanskohercegovačke datume 1. mart i 25. novembar.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Samir Muhić je zahvalio svima na dolasku i podsjetio na sve teške trenutke koje je ova zemlja proživljavala kroz historiju, ali ipak opstala sa najstarijim granicama u Evropi, te kao takva treba težiti ka konstantnom napretku i kreiranju što boljeg života za sve njene građane.

Poseban gost na današnjoj svečanosti je bio Ibrahim Čomić, predsjednik Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u KS. Zanimljivo da je njegov otac Halid Čomić bio aktivan vijećnik na sva tri zasjedanja ZAVNOBIH-a. Čomić je iznio nekoliko historijskih činjenica koji su prethodili čuvenom zasjedanju u Mrkonjić Gradu 1943. godine, te posljedicama koje su uslijedile nakon. „Čestiti ljudi ove zemlje, kojih ima mnogo, danas na sve načine trebaju spriječiti nastojanja određenih političkih lidera u našoj zemlji da se ugroze antifašistička načela i ideje ZAVNOBIH-a. To se ne smije i ne može nikako prihvatiti“, poručio je na kraju svog govora Čomić.

Međunarodnog foruma Bosna Rusmir Mahmutčehajić, ugledni profesor, stručnjak i poznavalac mnogih historijskih činjenica je u svom obraćanju prisutnima napravio odlično poređenje teških vremena u kojim su se nalazili građani naše zemlje nekad i sad: „Ne želimo nikada da se sadašnjim najmlađim generacijama ponavljaju godine 1943. i 1993. a to su godine terora, ubijanja i progona. Želim da 2043. godina, koju mi starije generacije nećemo doživjeti, ali hoće današnji tinejdžeri, bude vrijeme kada će se cijeniti ovaj dan koji simbolizira težnju za slobodom i antifašizmom u svakom obliku“, rekao je profesor Mahmutčehajić.

Uslijedio je kulturno-zabavni program današnje svečanosti, gdje se posebno istakao nastup glumca, doajena bh glumišta Josipa Pejakovića, ali i muzičke tačke mladih članova Udruženja „Note“, izvedba na harmonici Kenana Mulovića, učenika IV razreda OMŠ“Mladen Pozajić“, kao i orkestra poznatog KUD-a „Baščaršija“ iz Starog Grada.