Image

U OŠ“Saburina“ uveden novi sistem zagrijavanja vrijedan 100.000 eura

U osnovnoj školi "Saburina" danas je predstavljen projekat Ambasade Slovačke Republike u Sarajevu pod nazivom "Povećanje energetske efikasnosti objekta".

U objektu je instaliran novi sistem zagrijavanja putem infra panela s električnim napajanjem, čija je vrijednost 100.000 eura. Radi se o projektnoj saradnji ambasada Republike Slovačke, Poljske, Češke, Mađarske (V4 – višegradska grupa) i Japana, uz podršku Općine Stari Grad Sarajevo, Gradske uprave Grada Sarajevo i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Prvi projekat finansirala je Ambasada Slovačke Republike, dok će preostale ambasade finansirati zamjenu prozora i vrata, sanaciju toaleta, rekonstrukciju biblioteke i prostorije za produženi boravak, te dvorišta i terase u što će biti uloženo oko 270.000 KM.

U projektu uvođenja novog sistema grijanja u OŠ“Saburina“ učestvovala je i Gradska uprava Grada Sarajevo iznosom od 18.000 KM, te Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo sa 7.000 KM. Općina Stari Grad Sarajevo izdala je potrebne saglasnosti za izvođenje radova, te za završetak uvođenja ovog sistema i zamjenu parketa u kabinetima izdvojila 4.000 KM.

Novo tehnološko rješenje u OŠ“Saburina“, koje je uvela firma EN-MAR d.o.o. daje mogućnost toplotne udobnosti u svim prostorijama škole - čak i u stubištu zgrade, uz značajno manju potrošnju. Energent koji je ranije korišten za zagrijavanje u školi je plin, te se u zimskim mjesecima izdvajalo oko 11.000 KM mjesečno za zagrijavanje objekta. Procjena je da će se kvalitet poboljšati zahvaljujući postavljenim panelima, a cijena na mjesečnom nivou smanjiti na 3.000 KM

“Sistem se razlikuje od izvornog sistema grijanja time što mi grijemo cijelu građevinsku strukturu. Ostali sistemi grijanja griju samo zrak prostorije, a mi cijelu strukturu, podove, zidove… Koristi se električna energija i ona nema nikakve emisije ispušnih plinova kao što su ugljenmonoksid i sl. Korištenjem ovog sistema doprinosi se dekarbonizaciji okoliša,“ kazao je Marian Medek, generalni direktor firme EN-MAR.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić istakao je da je zahvalan ambasadama koje su odlučile uložiti u ovaj objekat koji je proglašen nacionalnim spomenikom, te podsjetio da je prije nekoliko godina ova općina, uz podršku pobratimske Općine Silivri iz Istanbula uložila oko 80.000 KM u zamjenu krovova na dijelu objekta. Dodao je da je ovo ne samo novi način zagrijavanja nego i novi način pomoći školi.

„Zahvaljujem se svim ambasadama koje će izdvojiti sredstva, posebno Ambasadi Slovačke Republike koja je finansirala uvođenje grijanja. Mi ćemo učestvovati i u projektu postavljanja novih vrata i prozora na ovom objektu. Radove će iznosom od 77.000 eura finansirati Ambasada Japana, a Općina Stari Grad će pokriti troškove PDV-a, u iznosu od oko 25.000 KM,“ kazao je Hadžibajrić.

Ambasador Slovačke Republike nj.e. Martin Kačo kazao je da je riječ o pilot projektu koji može pokazati i postaviti dugoročnu održivost nove kvalitete okoliša.

„Ovo rješenje strateški daje OŠ „Saburina“ mogućnost da stvara vlastitu energetsku sigurnost

Zaista sam presretan, ovo je poseban dan kako za moju državu Slovačku tako i za države višegradske grupe kojom mi trenutno predsjedavamo. Puno napora je uneseno u ovaj projekat, a uz partnerstvo se može najviše postići. Ovo je naš prvi zajednički uspjeh, ali sam siguran da neće biti zadnji,“ kazao je Kačo.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić naglasio je značaj ovog projekta jer se mijenja tradicionalni način razmišljanja, te kazao da je ovo nešto potpuno novo, čista energija bez zagađenosti, dok je direktorica OŠ“Saburina“ Meliha Parla izrazila zahvalnost svim finansijerima projekata, kako realizovanih, tako i onih koji su u planu.

U svečanom programu predstavljanja projekta "Povećanje energetske efikasnosti objekta" učestvovali su i učenici škole, dramskim prikazom i nastupom ritmičke sekcije.

OŠ "Saburina" je do sada koristila strukturno stare radijatore grijane toplom vodom, gdje je izvor toplote za ovaj sistem bio plinski kotao, ugrađen u njihove prostorije. Nova tehnologija izgrađena je prema EU standardima i EU direktivama kroz predložene alternativne izvore toplote.