Image

U Historijskom muzeju Sarajevo otvorena izložba "FreeDom"

U Historijskom muzeju BiH u Sarajevu sinoć je u okviru programa Modul Memorije, otvorena izložba "FreeDom". Riječ je o projektu udruženja Kontakt koji je, uz podršku Fonda Otvoreno Društvo, nastao inspirisan izbjegličkom krizom u svijetu.

Cilj realizacije izložbe "FreeDom" je podsjetiti sebe i druge na teškoće miliona raseljenih ljudi širom svijeta, a na kojoj će svoje fotografije postaviti devet fotografa i fotografkinja, koji su većinu svog profesionalnog života posvetili dokumentovanju upravo patnje izbjeglica širom svijeta.

Fotografi/kinje su: Ron Haviv, Morten Hvaal, Alessio Paduano, Natalia Jidovanu, Darko Bandić, Amel Emrić, Velija Hasanbegović, Ziyah Gafić i David Verberckt.

"Odabrao sam fotografije koje izražavaju pojam progona. Time sam namjeravao istaknuti riječ izbjeglica koja se prečesto miješa sa pojmovima migrant ili nezakoniti migranti. Smatram da je važno diferencirati između tih pojmova i istaći kako izbjeglice bježe od progona, rata i drugih direktnih životnih prijetnji, a ne samo kako bi započeli putovanje u potrazi za boljim životom. Postati izbjeglica nije svjestan čin", rekao je David Verberckt.

Na otvaranju izložbe, glumac Alban Ukaj i glumica Džana Pinjo su pročitali autorske izjave o tome šta su bili njihovi motiv da se počnu kroz umjetnost baviti temom izbjeglica.

Izložba će za sve posjetioce biti otvorena do 15. aprila.