Image

U Centru za kulturu i edukaciju „Safet Zajko“ postavljena izložba o Avdi Smailoviću, istaknutom bh. profesoru i kompozitoru

U Centru za kulturu i edukaciju „Safet Zajko“ postavljena izložba o Avdi Smailoviću

U okviru projekta “Ime moje škole” u novootvorenom Centru za kulturu i edukaciju „Safet Zajko“ postavljena je tematska izložba posvećena istaknutom bosanskohercegovačkom kompozitoru, nastavniku i profesoru Avdi Smailoviću, čiji bi se zanimljivi životni put mogao sažeti u izreku ,,preko trnja do zvijezda“.

Projekat ,,Ime moje škole“ kroz tematske izložbe promoviše stvaralački rad istaknutih predstavnika bosanskohercegovačkog društva, nauke i kulture po kojima osnovne škole u sarajevskoj Općini Novi Grad nose naziv. Provodi ga Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarapašića uz podršku Općine Novi Grad.

Otvaranju izložbe prisustvovala je kćerka Avde Smailovića, Vildana Repše. Ovom prilikom kazala je da njen otac potiče iz siromašne porodice, ali ga to nije spriječilo da teži velikim stvarima u životu, niti se susprezao zbog toga. „Uprkos neprilikama, on je uvijek bio ugodan i prijatan sagovornik. Kao i danas neka o njemu priča ova izložba'', kazala je Repše. Ona je sa učenicima podijelila i nekoliko crtica iz svakodnevnog života sa ocem unutar porodice Smailović.

Direktor Bošnjačkog instituta Faris Gavrankapetanović, kazao je da je ova izložba vid lijepe saradnje sa Općinom Novi Grad. „Ovo je šesta škola o kojoj organizujemo izložbu. Nama je posebno ovo značajno, jer ove godine obilježavamo stogodišnjicu rođenja Adila Zulfikarpašića, osnivača Bošnjačkog instituta i 20 godina od rada ovdje u Sarajevu“, rekao je Gavrankapetanović.

Jedna od autorica izložbe Maja Sijerčić kazala je za Smailovića da nikada nije odustajao od muzike, da je bio vrstan kompozitor i dobitnik mnogih priznanja, kao i šestoaprilske nagrade. ,,Djeci je vrlo bitno predstaviti iz drugog ugla osobu po kojoj je njihova škola dobila ime,“ kazala je Sijerčić.

Izložba će biti postavljena do 27. oktobra, ulaz je slobodan.

izvor: novigradsarajevo.ba