Image

U Beču u aprilu preko 42.000 trkača

Učesnici će ukupno pretrčati 750 000 kilometara, što je jednako 18 krugova oko Zemlje

Bečki "Vienna City Marathon" najveći je austrijski sportski događaj na kojem će ove godine učestvovati trkači 125 nacija.

36. bečki maraton održat će se 6. i 7. aprila, u disciplinama maraton, polumaraton i štafeta, a učesnici će prevaliti ukupno 750 000 kilometara – što je ekvivalentno 18 krugova oko Zemlje.

Na maraton je ove godine prijavljeno više od 42 000 učesnika, a duž maratonske staze očekuje se i milion gledalaca koji će navijati za trkače.

I ove godine utrka kreće od zgrade Bečkog međunarodnog centra, odakle se nastavlja preko mosta Reichsbrücke, kroz bečki Prater do ulice Ringstraße, Državne opere i dvorca Schönbrunn i natrag preko ulice Ringstraße i Pratera. Ciljna linija utrke nalazi se kao i svake godine između pozorišta Burgtheater i zgrade gradske skupštine.

I ove godine fokus je na humanitarnom karakteru maratona. Svaki učesnik maratona može trčati za dobrotvornu organizaciju po vlastitom izboru. Prošle je godine tako sakupljeno oko 163 hiljada eura u dobrotvorne svrhe.

Vienna City Marathon predstavlja i bitnu kariku privrede. Naime, on gradu svake godine donese 94.000 posjetilaca, 127.000 noćenja i 25 miliona turističkih prihoda.

Prijave za bečki maraton na: www.vienna-marathon.com