Image

U Beču održana konferencija gradova Svjetske kulturne baštine

Više od 50 predstavnika iz gotovo 25 gradova UNESCO-ve Svjetske baštine je prošle sedmice prihvatilo poziv gradonačelnika Grada Beča na sastanak Organizacije gradova svjetske kulturne baštine (OWHC), u Gradskoj vijećnici u Beču kako bi razgovarali o izazovima dinamičnih gradova u pogledu razvoja i očuvanja svoje svjetske baštine.

Grad Beč je godinama bio uključen u mrežu OWHC-a i više puta je izabran za predsjednika ove organizacije. U okviru ove mreže Beč, zahvaljujući svom povoljnom centralnom položaju u Evropi, zauzima bitan posrednički i međuregionalni položaj, kao što su pokazale prethodne zajedničke inicijative i uspješna radionica. Ovog puta je uzet u obzir globalni karakter organizacije, a gradovi od Meksika do Kine poslali su svoje delegacije u Beč. Predstavnici gradova Amsterdam, Berlin, Bordeaux, Brugge, Brisel, Budimpešta, Dubrovnik, Krakov, Prag, Riga, Varšava, ali i gradova Baku, Moskva, Istanbul, Sankt Peterburg i Tel Aviv učestvovali su na konferenciji u Beču.

Denis Ricard iz Quebeca, generalni sekretar OWHC-a, cijeni uspješnu i uspješnu suradnju sa Bečom: "Ne čudi me da je Beč pokrenuo takvu međunarodnu konferenciju gradova svjetske baštine, šetnja kroz centar Beča pokazuje kako se dinamičan razvoj, kvalitet života za stanovnike i očuvanje kulturne baštine može ujediniti uz veliki napor. "

Osnovana 1993. godine, OWHC, sa svojim sekretarijatom u Quebecu, obuhvata više od 300 gradova UNESCO-ve svjetske baštine.

Konferenciju je otvorio gradonačelnik Beča dr. Michael Ludwig koji je još jednom u svom pozdravnom govoru naglasio da Beč ozbiljno shvata zaštitu i brigu o kulturnoj baštini.

"Grad Beč ulaže velike napore u očuvanje starog grada i zaštitu kulturne baštine. Naš grad je živ, naš grad se razvija, nije muzej. Važno je raditi na toj napetosti između očuvanja i razvoja", rekao je gradonačelnik Beča.

 

Predsjednik Bečkog parlamenta Ernst Woller sažima izazove za gradove svjetske baštine: "Više od polovine svjetske populacije živi u gradovima. Mnogi od tih gradova imaju i lokalitete svjetske baštine koji treba zaštititi. Međutim, skoro svi gradovi suočeni su sa snažnim rastom i pratećim dinamičnim razvojem koji treba uskladiti sa zaštitom svjetske baštine. Gradovi također imaju društvenu odgovornost i moraju ostati živahniji i ugodniji prostor za ljude koji u njima žive."

Stručnjaci i političari iz gradova članica OWHC-a imali su priliku predstaviti svoje izazove u urbanom razvoju Svjetske kulturne baštine u dvodnevnoj radionici i razmijenili iskustva. Zajednički razvijene programske stavke sažete su u "Bečkoj deklaraciji" o "Očuvanju, razvoju i upravljanju mjestima svjetske baštine u dinamičnim gradovima", a potpisali su je svi učesnici konferencije 15. februara u Gradskoj vijećnici u Beču.