Image

U Beču održan stručni kongres na temu ljudskog prava na fer i poštene uslove za rad

U bečkoj Vijećnici se više od deset godina održavaju razvojnopolitički stručni kongresi koji su važan dio obrazovnog i informacionog rada Grada Beča na temu globalnih izazova. Ovogodišnji kongres održan je na 70. godišnjicu Deklaracije Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima 10. decembra 2018.

"Stvaranje radnih mjesta je upravo u vremenu digitalizacije centralna briga u Beču. Beč je već odavno atraktivni privredni centar i međunarodno umrežen grad ali istovremeno smo svjesni toga da tek ljudske potrebe za radom, obrazovanjem, zdravljem i socijalnom sigurnošću jedan grad čine kvalitetnim za život, a privredni centar produktivnim", kazao je bečki ministar za finansije, privredu, digitalizaciju i međunarodna pitanja Peter Hanke.

U svijetu u kojem preovladava podjela rada i međunarodni protok robe ne smiju nikada biti zaboravljeni odnosi u kojima ljudi rade i pod kojim okvirnim uslovima se proizvode potrošna dobra koje svakodnevno konzumiramo.

Na skupu u Beču je razgovarano o debati pokrenutoj na inicijativu Ekvadora i Južne Afrike koja bi žrtvama povrijeđenih ljudskih prava u privatnom sektoru trebala omogućiti da putem suda traže svoja prava.

Jedan od budućih ciljeva je postavljanje globalnih standarda kroz harmonizaciju pojedinačnih planova svih zemalja, uključujući i privatnu privredu. Na kongresu je u centru pažnje bila i provedba jednog od ciljeva održivog razvoja. Podvučena je važnost bezgraničnih socijalnih standarda u svijetu proizvodnje. Aktivistica međunarodne alijanse radničkih sindikata i radničkih prava AFWA iz Hong Konga, Pin-Yu Chen, referisala je o uspjehu svog rada za poboljšanje uslova rada u kineskim fabrikama tekstila u kojima se uz masivno ugrožavanje zdravlja proizvodi za evropsko i japansko tržište. Ukupno 37 % svjetske proizvodnje tekstila je u Kini, pri čemu radnice ne samo da moraju raditi bez prestanka, nego često budu kažnjene rezanjem plate zbog malih grešaka u proizvodnji.

Austrijski savez sindikata se veoma zalaže za pravo na samoorganizaciju uposlenika. Pri tome je voema važna plata koja će osigurati egzistenciju kao i pridržavanje standarda za zdravu i socijalno podnošljivu radnu sredinu koje je definisala Međunarodna organizacija rada (ILO).