Image

Svjetski dan bubrega – “Bubrezi i zdravlje žena”

Udruženje dijaliziranih i transplantiranih Federacije BiH će danas obilježiti Svjetski dan bubrega (SDB) pod sloganom “Bubrezi i zdravlje žena”, a centralna manifestacija bit će u Tuzli.

Inače se Svjetski dan bubrega obilježava svakog drugog četvrtka u martu, ali ove godine se obilježavanje poklopilo s Međunarodnim danom žena – 8. mart, stoga je svjetski pokret SDB tom datumu prilagodio i temu “Bubrezi i zdravlje žena”.

U cilju prevencije bubrežne bolesti koja je “tihi ubica”, u Tuzli, Sarajevu, Mostaru, Travniku i drugim gradovima, bit će organizirana predavanja edukacije, okrugli stolovi, tribine, štandovi, kako bi upozorili na opasnosti od ove bolesti i podigli svijest građana o ranoj prevenciji bolesti.

Svaka deseta osoba u svijetu ima neku vrstu bolesti bubrega a da toga nije niti svjesna, ali žene pogađa nešto više od muškaraca. Oko 600.000 žena umre od CKD-a svake godine. Rani CKD često nema nikakvih naznaka ili simptoma – neka osoba može izgubiti do 90 posto svog bubrega prije nego što osjeti ijedan znak.

Žene su češće pogođene određenim vrstama bubrežnih bolesti kao što su bubrežna bolest uzrokovana autoimunom bolešću i bubrežna infekcija.

Na svojoj 13. godišnjici kampanja će promovisati pristupačan i pravedan pristup zdravstvenom obrazovanju, skrbi i prevenciji za sve žene i djevojke na globalnom nivou, najavljeno je iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih FBiH.