Image

Svečano otvoren program Modul memorije 2019 u Vijećnici

U glavnom holu Vijećnice sinoć je svečano otvoreno 24. izdanje kulturološkog programa Modul memorije, a dio je čuvenog sarajevskog internacionalnog teatarskog i filmskog festivala MESS. Specijalnu nagradu je dobio uvaženi fotograf Milomir Kovačević Strašni.

Internacionalni teatarski i filmski festival MESS osnovan je 1960. godine pod imenom Festival malih i eksperimentalnih scena Jugoslavije, od čega potiče skraćenica po kojoj je festival i danas prepoznatljiv. Festival je osnovan na inicijativu Jurislava Korenića, jednog od najistaknutijih teatarskih reditelja sa ovih prostora u XX st., i spada u red najstariji festivala istočne i jugoistočne Evrope, a održava se svake jeseni.

Modul memorije je jedan od zasebnih programa MESS-a koji je prvi put realiziran 1996. godine. Njegova ideja je suočavanje sa prošlošću, a na temelju umjetničkog izraza. Programi se realiziraju u sljedećim oblastima: književnost, film i pozorište, likovna umjetnost, fotografija, novi mediji, a održava se svake godine od 6. aprila do 9. maja.

Upravo je prvo izdanje Modula memorije 1996. godine počelo sa izložbom ratnih fotografija Milomira Kovačevića Strašnog, koje su na jedinstven način prikazivale život u opkoljenom Sarajevu. Iz tog razloga direkcija MESS-a, na čelu sa direktorom Nihadom Kreševljakovićem, je odlučila odlikovati ovog čuvenog sarajevskog fotografa sa pariškom adresom nagradom za doprinos kulture sjećanja. Uoči dodjele Kreševljaković se zahvalio načelniku Općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću na podršci u organizaciji programa Modul memorije.