Image

Svečana akademija povodom 26. godišnjice Prve brigade policije Stari Grad

U sarajevskoj Vijećnici u petak je održana svečana akademija povodom 26. godišnjice Prve brigade policije Stari Grad.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo u obraćanju prisutnima izrazio je zahvalnost organizatorima manifestacije kojom se čuva sjećanje na najbolje sinove naše zemlje.

„Sjećamo se hrabrih pripadnika Prve brigade policije Stari Grad ali i drugih heroja, poput pukovnika Refika Tufe i Čedomira Domuza koji su sačuvali Put spasa na Igmanu. Nikada nećemo zaboraviti naše hrabre policajce“, kazao je ministar Fišo.

Dodao je da moramo biti jedinstveni i hrabri kao što smo to bili tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, jer se i dalje suočavamo sa raznim pritiscima i djelovanjima.

O ratnom putu i podvizima pripadnika Prve brigade policije Stari Grad govorio je tadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti Stari Grad Enes Bezdrob, nakon čega su uručeni prigodni pokloni u znak zahvalnosti za podršku projektima udruženja pripadnika ove jedinice za doktora Ismeta Gavrankapetanovića i Ismeta Godinjaka, predsjednika Saveza udruženja dobitnika priznanja „Zlatni lјilјan“ i „Zlatna policijska značka“.

Nešto ranije kod spomenika poginulim pripadnicima Prve brigade policije Stari Grad na Trgu Alije Izetbegovića položeno je cvijeće i odata počast povodom obilježavanja 26. godišnjica ove brigade.

Istaknuto je da su 44 pripadnika Prve brigade policije Stari Grad ugradila život u temelje naše države, a jedinica je imala 1230 pripadnika.

Njih dvadeset dobili su najveća ratna priznanja ‘Zlatna policijska značka’ i ‘Zlatni ljiljan’.

Obilježavanju su, kao i prethodnih godina, prisustvovali brojni pripadnici ove jedinice, a cvijeće su položili predstavnici boračkih udruženja, te predstavnici institucija vlasti raznih nivoa.