Image

Sutra potpisivanje ugovora između Općine Stari Grad i BBI banke

Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad Sarajevo i Amer Bukvić, predsjednik Uprave Bosna Bank International d.d. Sarajevo potpisat će Ugovor o poslovnoj saradnji, kojim će biti definisana kreditna linija za podsticaj u zapošljavanju privrednim subjektima na području općine Stari Grad.

Svečana ceremonija potpisivanja Ugovora bit će upriličena sutra (17. maja, 2018. godine) u 11 sati u Sali 109 Općine Stari Grad.

Za realizaciju ovog Ugovora BBI banka će plasirati 1,1 miliona KM dugoročnih i kratkoročnih kreditnih sredstava, a Općina Stari Grad je u Budžetu obezbijedila 40.000 KM za subvencioniranje profitne marže.

Ove godine novina je da ćepravo prijavljivanja za ovaj podsticaj osim firmi imati i obrtnici koji su imali završni račun za proteklu godinu.

Visina profitne stope za korisnike finansiranja su:

do 12 mjeseci 4,49 %;

do 60 mjeseci 5,95 %.

Općina će za sve korisnike ove subvencije plaćati profitnu maržu u iznosu od 4 odsto, tako da će korisnici kratkoročnih finansiranja imati profitnu maržu o 0,49%, a dugoročnih 1,59%.

Općina Stari Grad Sarajevo i BBI banka već treću godinu za redom realizuju liniju finansiranja za podsticaj u zapošljavanju. U prethodne dvije godine ukupno je odobreno 1,215.000 KM kreditnih linija za 11 privrednika sa Starog Grada, te je kroz ovaj program zaposleno 12 novih osoba. Jedan od korisnika ove linije je i Meho Poričanin, vlasnik kompanije „Poričanin tours“, koji će nakon potpisivanja ugovora s prisutnima podijeliti svoja iskustva o zajedničkom projektu Općine Stari Grad i BBI banke.