Image

Spomen ploča ubijenim učenicima Srednje elektrotehničke škole u Buča Potoku

Prekinuto trinaest mladih života

Na zidu Srednje elektrotehničke škole u Buča Potoku postavljena je spomen ploča za sjećanje na 13 učenika ove škole koji su ubijeni tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu 1992-1995. godine. Postavljanje ploče ozvaničili su pomoćnik načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajib Delalić i Mirza Memišević, vijećnik u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo.

Spomen ploča je trajno svjedočanstvo o tragičnom gubitku mladih života, koje je agresor prekinuo u cvijetu njihove mladosti, tokom najljepših srednjoškolskih dana. Djevojke i mladići imali su od 15 do 18 godina i danas bi bili porodični ljudi.

Inicijativu za postavljanje spomen ploče pokrenuli su roditelji ubijene djece, a provedena je uz angažman vijećnika Općinskog vijeća Novi Grad Mirze Memiševića.

Ovom prilikom, Mirza Memišević je rekao da je sretan što je spomen ploča postavljena i što je ova inicijativa uspjela da se realizuje, istakavši da postavljenjem spomen ploče ostaje vječni trag i sjećanje na one koji su nevino stradali u toku agresije na našu domovinu.

„Ovo je inicijativa koja je podnesena prošle godine na traženje roditelja ubijene djece Srednje elektrotehničke škole u Buča Potoku i oni su željeli da se obilježi bivstvovanje njihove djece u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu i da se zabilježi ono što se desilo tokom rata,  odnosno njihova svirepa ubistva. Ja sam podnio inicijativu i ona je nakon određenog perioda, kada su se stekli uslovi, i realizovana. Izuzetno nam je drago da je to tako, da se obilježi stradanje djece, odnosno ubijanje djece u opkoljenom Sarajevu. Na ovoj tabli je ispisano 13 imena ubijene djece opokoljenog Sarajeva iz Srednje elektrotehničke škole, ali smo ostavili i prazan prostor na ploči, ukoliko bi se neko od roditelja ubijene djece naknadno javio da se i imena njihve djece upišu na spomen ploči“, rekao je Memišević.

Pomoćnik načelnika za boračka pitanja, rad, socijana pitanja i zdravstvo Tajib Delalić rekao je da se postavljanjem spomen ploče ubijenoj djeci Srednje elektrotehničke škole podsjećamo na karakter rata kojeg je agresor vodio, ubijajući djecu i prekidajući njihova djetinjstva i školovanje.

„Na inicijativu roditelja, vijećnik Općinskog vijeća Mirza Memišević, prenio je inicijativu našoj Službi, koja je stavila u plan i program izradu spomen ploče. Ova ploča će biti trajni podsjetnik na nevinu djecu koja su stradala tokom agresije. Mnogo je ovakvih mjesta širom Bosne i Hercegovine, gdje su stradala djeca. Na ovakav način mi nastojimo da obilježimo svako mjesto gdje je izvršen masakr i gdje su ubijeni ljudi. I danas negatori agresije i onoga što se desilo u periodu 1992 -1995. godine žele da iskrive istinu, i mi ako se ne budemo sjećali svega učinjenog, bit će uzalud sve što smo radili i što radimo. Na Dan škole, 17. maja, ovo spomen obilježje će se posjećivati i uvrstiti u kalendar obilježavanja značajnih datuma I ličnosti iz perioda agresije na BiH”, rekao je Delalić

Postavljanje spomen ploče ubijenoj djeci Srednje elektrotehničke škole u Buča Potoku predstavlja važan korak u očuvanju sjećanja na nevine žrtve rata. Ova spomen ploča će trajno podsjećati sve buduće generacije na strašne gubitke i potrebu za očuvanjem mira. Uvrštavanjem ovog događaja u kalendar obilježavanja 17. Maja osiguravamo da se ubijena djeca nikada ne zaborave i da njihova žrtva bude trajno prisutna u kolektivnom pamćenju naše zajednice.

Ubijeni u cvijetu mladosti:

Čamdžija Adnan, sin Rifatov i Advijin – 1978-1994.

Fazlić Muamer, sin Seidov i Nafijin – 1977-1993.

Ferhatović Mahir, sin Hamdin i Dževahirin – 1974-1992.

Garbo Rijad, sin Zijadov i Maidin – 1980-1995.

Harba Nadan, sin Bakirov i Elmanin – 1978-1995.

Herenda Esad, sin Hamedov i Džemilin – 1975 -1992.

Hodžić Adnan, sin Hilmin i Bahrin – 1978 – 1993.

Kadrić Almir, sin Ešrefov i Hasibin – 1975 – 1993.

Kahvić Amel, sin Sadikov i Fatimin – 1974 – 1992.

Kovačević Danijel, sin Ivin i Anđin – 1978 – 1994.

Kurtović Nermina, kći Hamdina i Hajrijina – 1976 – 1992.

Zupčević Kenen, sin Midhatov i Rejhanin -1976 – 1993.

Žiga Muamer, sin Amirov i Razijin – 1976 – 1993.