Image

SARTR NA FESTIVALU KOMEDIJE „GOLA MESEČINA“ U SKOPLJU

Peti Međunarodni festival komedije „Gola mesečina“ u Skoplju otvorila je predstava Sarajevskog ratnog teatra SARTR  „Jedvanosimsoboakamolistobo“ Nejre Babić i Aleša Kurta koji potpisuje i režiju. Nakon uspješnih nastupa na festivalima „Mostarska liska“ u Mostaru i Festivalu bh drame u Zenici, ova predstava je osvojila i makedonsku publiku, te je ansambl SARTR-a ispračen sa pravim ovacijama.

Tematiku predstave, kao i socijalno-satirični angažman koji posjeduje, jednako snažno su prepoznali i gledatelji u Skoplju. Njihova je reakcija uticala i na izvrsnu kolektivnu glumačku igru  koja je već na početku Festivala postala favoritom za glavnu nagradu. Festival „Gola mesečina“ traje do 24.juna, a učestvuju teatri iz Makedonije, Srbije i Bugarske.

U predstavi igraju: Maja Salkić, Mirela Lambić, Ana Mia Milić, Alban Ukaj, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Davor Sabo, Saša Krmpotić i Anida Isanović k.g. Dramaturgiju potpisuje Dubravka Zrnčić-Kulenović i Nejra Babić. Kostimografiju potpisuje Melisa Musić Ajkunić, a scenografiju Vedran Hrustanović. Muziku za predstavu su radili Damir Nevesinjac i Basheskia.

Predstava je realizirana u okviru projekta „Kofer za sjećanja“ Studija lutkarstva Sarajevo kojeg podržava Vlada Švicarske.