Image

SAD: Usvojena ključna (kontraverzna) poreska reforma

Gornji dom američkog Kongresa, Senat, odborio je rano jutros zakon o poreskim reformama. Predsjednik Donald Tramp (Trump) mogao bi već danas potpisati zakon o najsveobuhvatnijoj poreskoj reformi u posljednjih 30 godina.

U utorak je donji dom Kongresa, Predstavnički dom, podržao ovo zakonsko rješenje.

Poreska reforma u SAD-u izaziva kontroverzu, a prošle sedmice je pet najvećih ekonomija Evropske unije upozorilo Sjedinjene Države da bi osnovna reforma američkog poreskog sistema mogla biti u suprotnosti s međunarodnim obavezama te zemlje i da bi “mogla imati veliki negativni uticaj na međunarodnu trgovinu”.

 

Šta donosi poreska reforma Amerikancima?

Poreske reforme uključuju umanjenje poreza za korporacije i bogate poreske obveznike, kao i privremena umanjenja za neke pojedince i porodice.

Također, novim mjerama ukida se dio plana zdravstvenog osiguranja takozvanog Obamacare-a i dozvoljava bušenje nafte na Aljasci.

Domaćinstvima srednje klase bit će u prosjeku umanjen porez za 900 dolara godišnje, dok će najbogatijem jednom procentu Amerikanaca to umanjenje iznositi 51.000 dolara godišnje.

Republikanci smatraju da će novi paket mjera ojačati ekonomiju i privredni rast, dok demokrate tvrde da će nove mjere samo produbiti jaz između bogatih i siromašnih Amerikanaca jer će nacionalni dug od 20 triliona dolara biti povećan u narednih deset godina za 1,5 triliona.

Predsjednik Tramp ranije je rekao da će svi biti na dobitku ukoliko bude usvojen zakon o poreskim reformama.