Image

Prvo internacionalno takmičenje pijanista „Memorijal Matusja Blum“ od 03.do 05.maja

U okviru obilježavanja Dana Općine Stari Grad, Osnovna muzička škola Mladen Pozajić Sarajevo i Srednja muzička škola Sarajevo, organizuju Prvo internacionalno takmičenje pijanista »Memorijal Matusja Blum« Sarajevo 2019. Takmičenje se održava u zgradi Muzičke akademije od 03. do 05. maja, 2019. godine. Učestvovat će 129 takmičara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Austrije i Italije.

Takmičenje koje se organizuje u čast jednog od najvećih pijanističkih pedagoga sa ovih prostora profesorice Matusje Blum, usmjereno je ka afirmaciji mladih umjetnika, međunarodnoj kulturnoj saradnji i proširenju znanja i iskustava, kao i afirmaciji Općine Stari Grad Sarajevo. Ujedno će značiti afirmaciju grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine kao mjesta evropskih kulturnih zbivanja.

Takmičenje je namijenjeno mladim pijanistima, bez obzira na vrstu obrazovanja i bit će otvoreno za javnost. Svakom takmičaru će biti omogućeno usviravanje prije nastupa, kao i kratka akustička proba u dvorani u kojoj se takmičenje održava. Žiri je sastavljen od eminentnih pijanista i pedagoga, od kojih će bar jedan biti iz klase Matusje Blum (u oba žirija – za mlađe i starije kategorije). Žiri će u svakoj kategoriji dodijeliti prvu, drugu i treću nagradu, a može dodijeliti i više posebnih nagrada, te proglašava laureata Memorijala, za mlađe i starije kategorije.

Svečano otvorenje je najavljeno 03. maja u 20,00 sati u Velikoj sali Muzičke akademije, dok će memorijal završiti svečanim koncertom 05. maja u 20,00 sati na istom mjestu. Na koncertu će nastupiti najuspješniji izvođači takmičenja, a nagrade će im uručiti Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad Sarajevo.

Na linku http://omsmp.edu.ba/takmicenje-2019/ možete pogledati više detalja o prijavama, propozicijama, pravilima i nagradama takmičenja, dok na linku http://omsmp.edu.ba/takmicenje-2019/raspored-takmicenja/ možete vidjeti raspored takmičenja sa satnicom i mjestom održavanja.