Image

Promovisan Zbornik radova Historijskog muzeja BiH

U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u utorak je promovisan novi broj Zbornika radova Historijskog muzeja BiH.

Obnovljeno izdanje muzejskog časopisa, nakon 27 godina pauze u izdavačkoj djelatnosti muzeja, promovirali su historičarka Amra Čusto, direktorica Muzeja književnosti i pozorište umjetnosti Šejla Šehabović i novinar Oslobođenja Edin Salčinović. 

Amra Čusto je govorila o značaju obnove izdavačke djelatnosti muzeja, o važnosti analiza transformacija kroz koje je prošlo kulturno-historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovina, a koje su predstavljene u ovom broju Zbornika. Čusto je ukazala na važnost regionalnog pristupa u promišljanju o naslijeđu i predstavljanju svjetskih muzoloških tendencije kroz Zbornik radova Historijskog muzeja BiH. 

Šejla Šehabović je u ovoj publikaciji vidjela glas autorefleksije i kritički pristup u analizama tema iz historije i muzejske struke, što ona smatra potencijalom u procesu poboljšavanja odnosa prema naslijeđu i profesijama koje se naslijeđem bave. Šehabović je također pohvalila aktivnosti i politiku Historijskog muzeja BiH, smatrajući revolucionarnim pristup ovog muzeja u borbi sa izazovima muzejske struke u Bosni i Hercegovini. Vrijednost ovog broja Zbornika radova Historijskog muzeja BiH Edin Salčinović vidi u otvaranju mogućnosti suočavanja sa prošlošću u tekstovima 15 domaćih i regionalnih autorica i autora koji su učestvovali u pripremi Zbornika.