Image

Predstavljeni novi bh. stipendisti koji će studirati u Francuskoj

Ambasada Francuske u Bosni i Hercegovini danas je ugostila 14 bh. studenata, postdiplomaca i doktoranata, koji su dobili stipendije za studiranje u Francuskoj.

Francuski ambasador u BiH Guillaume Rousson kazao je Feni da Francuska svake godine dodjeljuje stipendije najboljim bh. studentima koji su odabrali Francusku. Naglasio je da su izuzetni studenti odabrali različite discipline, kao što su medicina, žurnalistika, pravo, vinarstvo, humanističke nauke i ekonomija. 

Podsjetio je da trenutno oko 200 bh. studenata studira u Francuskoj, ali da nisu svi stipendisti Vlade Francuske.

"Neki od njih već govore francuski jezik, iako su prije nekoliko godina bh. studenti studirali uglavnom lingvističke studije", kazao je ambasador Rousson. 

Podsjeća da je Francuska četvrta svjetska destinacija za prijem stranih studenata. Više od 320 hiljada stranih studenata u Francuskoj u 2017. raspolažu istim povoljnim troškovima upisa i istim pravima kao i francuski studenti, čak i ako ne dolaze iz Evropske unije.

Da bi se studiralo u Francuskoj nije neophodno govoriti francuski jezik, jer sve je više univerziteta na kojima se može studirati na engleskom jeziku.