Image

Predstava "Princeza na zrnu graška" govori o problemu razmaženosti na komičan način

U Pozorištu mladih Sarajevo u petak 12. aprila u 18:00 sati premijerno će biti izvedena predstava „Princeza na zrnu graška“, H.C. Andersena, u režiji Daniele Gogić.

Adaptaciju i dramatizaciju radila je Daniela Gogić, scenograf i kostimograf predstave je Lena Samardžić, autor muzike je Amir Šehić, dizajner Bernard Pavlinović, a fotograf, snimatelj i montažer filmovanog dijela predstave je Adnan Šahbaz. Prilagođenje predstave za gluhe i nagluhe osobe, te slijepa i slabovidna lica vodila je Ivana Golijanin.
U predstavi igraju: Ida Keškić, Mario Drmać, Belma Lizde Kurt, Mirza Dervišić i Aldin Tucić, u filmovanom dijelu glume: Alma Merunka, Ajla Cabrera, Narda Nikšić i Suada Ahmetašević, a audio deskripciju izvodi Elma Ahmetović.

"Bajke i mitovi, tumačeći našu svakodnevnicu, bilo klasičnog ili foklornog porijekla, obilježavaju ovogodišnji premijerni program Pozorišta mladih Sarajevo. Priču o princezi i grašku nalazimo i kao perzijsko-arapsku legendu, te u folkloru skandinavskih zemalja. Princeza na zrnu graška Pozorišta mladih Sarajevo je inovativna adaptacija bajke H.C. Andersena, koja se bavi problemom razmaženosti na komičan način sa kritičkom refleksijom na medije koji oblikuju mišljenje i stavove mladjih generacija." - izjavljuje Dr. Lejla Panjeta, direktorica Pozorišta mladih Sarajevo.

Princeza na zrnu graška je najkraća bajka H.C. Andersena o princu koji se želio oženiti, ali ne običnom djevojkom, ni poluprincezom, već pravom pravcatom princezom.
Danas su sve djevojčice princeze, a svi dječaci prinčevi. Sve je danas u porodici podređeno djetetu. Pomislili smo da je ova Andersenova bajka zgodna da podsjetimo gledaoce na provjerenu tvrdnju: Ispunjavanje svake želje djetetu neće odnjegovati zadovoljnog čovjeka spremnog za uspješan život. Predstava Princeza na zrnu graška je bajkovita kreacija brzog ritma i veselih boja koja djeci treba donijeti puno smijeha, a roditeljima pomoći da osvijeste odgojne nedosljednosti
.“ izjavila je rediteljica predstave Daniela Gogić.

Prva repriza predstave Princeza na zrnu graška je u nedjelju 14.aprila u 11:00 sati.