Image

Predstava "Narodna drama" 13. i 14. marta na sceni SARTR-a

Publika Sarajevskog ratnog teatra ponovo će imati priliku pogledati predstavu "Narodna drama" autorice Olge Dimitrijević, a u režiji Bobana Skerlića. Predstava će biti izvedena 13. i 14. marta u 20 sati.

Olga Dimitrijević kroz tekst "Narodna drama" govori o ljubavi i slobodi, temama koje se tiču svih nas. Ovaj dramski komad napisan je 2009. godine i već tada je bio umjetnički provokativan zbog Olginog pionirskog poduhvata – uvođenja teme istospolne ljubavi u domaću dramsku literaturu. 

"Forma i jezik "Narodne drame" veoma su inspirativni za rad sa glumcima, jer predstavljaju spoj realističnih dijaloga i masovne bujice poezije, te muzičkog narativa", saopćeno je iz Sarajevskog ratnog teatra.

Autorica teksta Olga Dimitrijević rekla je kako je Uu samom komad pokušala govoriti o tome koliko se mi i u tom rigidnom svijetu i u tim različitim odnosima volimo. "Ja u svakom tekstu stojim iza političkih pozicija koje su lijeve i feminističke, to je i u tekstu ovdje. Željela sam prosto da pišem o ljubavi dvije žene. Ovo jeste komad koji prije svega govori o ljubavi i slobodi, ali nije komad u kom nam lezbejska ljubavna priča služi kao metafora za postizanje neke druge poente o društvu, nego to jeste lezbejska ljubavna priča i to jeste bacanje svijetla na zanemarene i prećutkivane teme u javnom govoru. Željela sam da temu lezbejske ljubavi oblikujem izvan često suhoparnog diskursa ljudskih prava, dnevnopolitičkih prepucavanja i sličnih mainstream odrednica i da se dubinski pozabavim življenim iskustvom i kompleksnostima koje ono nosi. U ovom komadu se svi vole - i Anka i Branka, i roditelji i djeca, i iz najveće ljubavi, a zbog društvenih normi, povređuju jedni druge. Samim tim ovo je i duboko politički komad koji svoju politiku ne artikuliše jezikom dnevne politike nego sasvim drugačije, kroz prikazivanje širokog emotivnog spektra u određenom kontekstu", rekla je Dimitrijević.


U predstavi igraju: Fatima Kazazić, Darja Badnjević, Davor Sabo, Mirsad Tuka, Sead Pandur, Maja Salkić, Vedrana Božinović, Kenan Kojić.

Dramaturzi predstave su Dubravka Zrnčić-Kulenović i Nejra Babić, muziku je komponirala Irena Popović Dragović. Scenografiju potpisuje Sabina Trnka, kostimografiju Adisa Vatreš Selimović, a asistent režije je Emin Hajrić.

Ulaznice možete rezervisati pozivom na 033 664 070 ili slanjem poruke na Facebook profil SARTR-a.