Image

Predsjedateljica Babić: Ars Aevi je izuzetno značajan projekt za Sarajevo i njegove građane

O projektu "Ars Aevi" nastalom kao izraz otpora najznačajnijih svjetskih umjetnika opsadi Sarajeva, a koji i danas predstavlja najvredniju kolekciju savremene umjetnosti u regionu, razgovarali su danas predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić i osnivač ovog projekta Enver Hadžiomerspahić.

"Oduševljen sam odlučnošću čelnika Grada Sarajeva koji su donijeli odluku o osnivanju javne ustanove i izgradnji muzeja Ars Aevi. Taj proces će trajati narednih godina, jer je projekt Ars Aevi kompleksan i podrazumijeva još mnogo drugih značajnih monumentalnih linija djelovanja, duhovnih ali i finansijskih", naveo je ovom prilikom Hadžiomerspahić.

Razvojne vizije sadržane u petogodišnjem planu projekta podrazumijevaju brojne ciljeve koji su ovom prilikom prezentirani predsjedateljici Babić. Glavni je izgradnja muzeja savremene umjetnosti kojim bi se trajno riješio problem smještaja vrijedne umjetničke kolekcije.

"Ars Aevi je veliki i izuzetno značajan projekt za Sarajevo i njegove građane. Drago mi je da njegovu vrijednost prepoznaju i neke druge naše nadležne institucije, poput Zavoda za izgradnju KS koji želi da doprinese njegovoj realizaciji i pruži stručnu i tehničku pomoć. Ja vjerujem u konačan uspjeh ovog projekta", istakla je predsjedateljica Babić.

Projekt zgrade muzeja Ars Aevi izradio je italijanski arhitekta Renzo Piano, jedan od najslavnijih arhitekata na planeti. Projekt ima podršku Evropske komisije u Bosni i Hercegovini, UNESCO-a i mnogih drugih evropskih zemalja, a prije svega Italije, gdje je i nastao.