Image

Predmet: Multimedijalni performans ''Hadžera'' u JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo

17. jula u 20 sati na Teatarskoj sceni Jelićeva bit će upriličena pretpremijera multimedijalnog performansa ‘’Hadžera’’, nastalog u produkciji JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, dok je premijerna izvedba zakazana za 24. juli u 20 sati.

Očuvanje i njegovanje kulture sjećanja na brojne žrtve ratnih stradanja predstavlja našu ljudsku i civilizacijsku obavezu, stoga je ovaj projekat posvećen posvećen žrtvama ratova u BiH i genocida u Srebrenici.

Performans ‘’Hadžera’’ je spoj glume, plesa i muzike, te prikazuje dijagonalu stradanja bošnjačkog naroda u ratovima koji su zadesili naše prostore. Sadrži niz ispovijesti ispričanih kroz monološke forme stradanja bošnjačkog naroda iz cijele Bosne i Hercegovine.

Autor teksta je Kasim Ćustović, režiju potpisuje Riad Ljutović, a dramatizaciju teksta Džejna Hodžić.

Glavne uloge igraju bosanskohercegovačke glumice Merima Lepić Redžepović i Vanesa Glođo, uz muzičku pratnju Zanina Berbića i Alme Subašić. U projektu učestvuju i polaznici Multimedijalnog projekta i škole baleta JU CKM, pod vodstvom Damira Kusture, Brižite Karabašić i Zulejhe Kečo.

Hadžera je potresna i emotivna priča o dva srebrenička cvijeta iz različitih vremenskih okvira, ispričana tihom patnjom i drhtavim glasovima nečijih nesuđenih, od zločinačke ruke zaustavljenih, supruga, majki, dobrih sestara…

Priča je ovo o prekinutim nadanjima, snovima, zaustavljenim koracima.

Dvije čiste duše se susreću negdje gdje boli nema i gdje je smrt olakšanje, pripovijedajući svoje patnje i stradanja svakome ko želi da ih sluša.

Ulaz na pretpremijernu i premijernu izvedbu je besplatan. Broj mjesta u sali je ograničen zbog trenutne epidemiološke situacije uzrokovane virusom COVID-19. Ulaznice možete rezervirati pozivom na telefonski broj +387 33 23 25 95 ili putem web stranice www.centarkulture.ba.