Image

Potencijalna gradnja na arheološkom lokalitetu Tašlihan

Gradnja

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić iznio je svoj stav na moguću gradnju trgovačkog objekta na arheološkom području Tašlihan i Gazi Husrev-begov bezistan.

Bosanskohercegovačka javnost, a posebno građani Sarajeva, posljednjih su dana uznemireni saznanjem da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika izmijenila odluke te institucije o proglašenju nacionalnim spomenicima Arheološkog područja Tašlihan i Gazi Husrev-begov bezistan u Sarajevu kako bi na arheološkom području, uz zapadni zid bezistana, bilo moguće sagraditi trgovački objekat na dvije etaže.

S obzirom da se odluke odnose na nacionalne spomenike na području općine Stari Grad, smatram svojom obavezom da javnost obavijestim o svom stavu o postupanju Komisije, i o gradnji sa kojom je ta Komisija saglasna.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je pri donošenju izmjena i dopuna navedenih odluka djelovala nezakonito i protivno Dejtonskom sporazumu iz više razloga, od kojih ističem da Općini Stari Grad, kao zainteresiranom licu u skladu sa odredbama Annexa 8, nije data mogućnost da iznese stav. Takvo postupanje je nedopustivo.

Kulturno naslijeđe na području općine Stari Grad, a posebno cjelina sarajevske čaršije, predstavlja najveći razvojni resurs i ja se zalažem za održivi razvoj u kojem će upravljanje tim resursom biti savjesno i dugoročno korisno za sve građane Bosne i Hercegovine. Izgradnja objekta na arheološkim ostacima Tašlihana je karakterističan primjer uništavanja kulturnog naslijeđa za potrebe kratkoročne koristi male skupine ljudi, što je definicija neodrživog razvoja.

Arheološko područje Tašlihana ima historijsku, ambijentalnu i poučnu vrijednost. Ono na najbolji način upozorava da je sarajevska čaršija bila zanemarivana i rušena kroz historiju. Te ruševine trebaju pokazati da je nestanak čaršije bio prijetnja kojoj smo bili izloženi kroz stoljeća, ali da je zaustavljena tu. Zato su ruševine Tašlihana, takve kakve jesu, vrijednost za čije čuvanje smo odgovorni svi.

Kao odgovor na nekoliko tvrdnji koje sam čuo u posljednje vrijeme u raspravama o Tašlihanu, imam obavezu da jasno podsjetim na sljedeće:

  1. Arheološko područje nije građevinsko zemljište, ono je nacionalni spomenik i treba biti najstrožije štićeno
  2. Bez obzira koliki je procenat Tašlihana opstao, značaj arheološkog područja za sarajevsku čaršiju i za općinu Stari Grad je ogroman
  3. Građani imaju pravo na naslijeđe i niko nema pravo da im ga uskrati

 

Kao načelnik Općine Stari Grad, kao odgovorni političar i kao građanin Bosne i Hercegovine podsjećam da sam zainteresovano lice u svakom postupku koji Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika vodi. Od njih zahtijevam da pred sud javnosti stave sve svoje odluke u procesu njihovog donošenja i da uvaže stavove te javnosti.

Odlučno se pridružujem sa stručnjacima i sugrađanima koji se protive namjeri građenja novog objekta na Arheološkom lokalitetu Tašlihana uz Gazi Husrev-begov bezistan.