Image

Postavljena nova kanalizacija na dijelovima Bistrika, Toka-Džeke i Mahmutovca

Izvršena je rekonstrukcija separatne kanalizacione mreže u ulici Bistrik potok, te u ulicama Pastrma (MZ Toka-Džeka) i Kurtin sokak (Mz Mahmutovac). Trenutno se izvode radovi uređenja terena i vraćanja u prvobitno stanje. Ovaj vrlo zahtjevan i skup projekat se radio u dvije faze, i to od ulice Bistrik potok do raskrsnice sa ulicom Balibegovica, te na dijelu od raskrsnice sa ulicom Pastrma do ulice Kurtin Sokak.

Prva faza projekta je završena. Nakon prokopa i uklanjanja starih, tehnički neispravnih cijevi, ugrađeno je 234 metra novih cijevi za fekalnu i kišnu kanalizaciju, a urađeni su i priključci za okolne stambene objekte i priključci slivnika za kišnicu. Također, projekat je uključivao i ugradnju slivnika za prihvat oborinskih voda, koji su priključeni na novu kišnu kanalizaciju. Svi prokopi su zatrpani, poravnati, te je teren asfaltiran.

“Odmah po okončanju prve faze prešli smo na drugu, na prostoru mjesnih zajednica Mahmutovac i Toka-Džeka. Tu smo nakon pripremnih radova ugradili 114 metara novih cijevi za fekalnu i kišnu kanalizaciju”, poručuju u nadležnoj Službi za komunalne poslove Općine Stari Grad, te dodaju da su u toku radovi vraćanja terena u prvobitno stanje, sanacija oštećenih dijelova ceste, trotoara i kaldrme. Kompletan projekat, vrijedan oko 180.000 KM finansiran općinskim sredstvima, će biti završen početkom iduće sedmice. Izvođač radova je konzorcij „Klico trans gradnja“ iz Sarajeva i „Termo beton“ iz Breze. Naredne faze projekta su u planu iduće godine.