Image

Poslije više od 30 godina stanovnici dijela Bostarića imat će uredno vodosnabdijevanje

U ulici Bostarići, od skretanja za ulicu Ablakovina, do rezervoara za vodu u ulici Bostarići do broja 55, izvode se radovi rekonstrukcije dijela vodovodne mreže i ugradnje hidrofleks stanice što je od velike važnosti za nekoliko domaćinstava na ovom dijelu mjesne zajednice Širokača. Nakon više od 30 godina riješit će se njihov problem lošeg snabdijevanja vodom.

U razgovoru sa stanovnicima ove ulice saznali smo da je problem sa normalnim vodosnabdijevanjem nastao s kraja 80-ih godina kada je došlo do širenja naselja i izgradnje većeg broja stambenih objekata. Šest kuća koje se nalaze uz sami rezervoar zbog opterećenja i nedovoljnog pritiska nisu imale normalno vodosnabdijevanje, a rješenje je konačno došlo nakon dogovora mještana i općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića. „Vjerujte da evo 30 godina pokušavamo riješiti ovu situaciju sa raznim institucijama, njihovim rukovodiocima, ali jednostavno niko nije pokazao razumijevanje i želju da riješi jedan tako veliki problem za nas i naše porodice“, kazao je Galib Gežo stanovnik ulice Bostarići na broju 55. Galib je pojasnio da je zajedno sa bratom i još jednim komšijom predstavio ovaj problem načelniku Ibrahimu Hadžibajriću, koji je u saradnji sa KJKP“Vodovod i kanalizacija“  ponudio rješenje.

Općina Stari Grad i KJKP „Vodovod i kanalizacija“ potpisali su sporazum o rekonstrukciji vodovodne mreže i izgradnji posebne hidrofleks stanice u rezervoaru Boguševac. Vrijednost projekta je 25.000 KM, od čega Općina izdvaja 20.000, a ostatak KJKP „Vodovod i kanalizacija“, koje je i izvođač radova. „Moje komšije i ja dugujemo veliku zahvalnost načelniku, jer zamislite da svakodnevno živite sa manjkom vode. Ovo je prvi put da je neko imao razumijevanja za naš problem. Teško mi je reći i priznati da sam se češće tuširao iz kazana nego iz normalnog tuša, pritisak vode je jednostavno bio preslab, ali tome će uskoro doći kraj“, izjavio je Galib.

 

Snalazili se na razne načine

Da problem nedostatka normalnog vodosnadbjevanja i pritiska postoji više od 30 godina potvrdili su i Munir i njegova majka Hasna Gežo, koji žive u ulici Bostarići na broju 47. „Snalazili smo se na razne načine, kuća nam je puna kanistera s vodom koje sipamo kada je situacija sa vodosnabdijevanjem bolja“, ispričala je nana Hasna koja u ovom naselju živi od davne 1952. godine.

Projekat obuhvata polaganje 60 metara novih vodovodnih cijevi, a šest kuća će potom biti priključeno na novi cjevovod. Također, u rezervoaru će se ugraditi hidrofleks pumpa, koja će redovno pumpati vodu u novi cjevovod, čime će se dugogodišnji problem u potpunosti riješiti, a projekat će biti završen za desetak dana