Image

Poljoprivrednici u Starom Gradu dobili pomoć za nabavku kosačica, kopačica, motokultivatora i druge mehanizacije

 

Kako bi se stanovnici Općine Stari Grad Sarajevo podstakli na aktivnije bavljenje poljoprivredom, posebno imajući u vidu sve težu ekonomsku situaciju i veliki broj nezaposlenih, općinski načelnik mr. Ibrahim Hadžibajrić planirao je u svom četverogodišnjem programu rada podršku poljoprivrednicima u vidu nabavke neophodne mehanizacije. Zahvaljujući tom programu, ova podsticajna mjera provodi se u Općini Stari Grad Sarajevo već dvije godine, a uslovi su propisani  Pravilnikom o utvrđivanju uslova i postupka za ostvarivanje prava učešća građana na podsticajna sredstva za razvoj poljoprivredne proizvodnje na području općine Stari Grad Sarajevo.

Krajem 2021. godine, sredstva za nabavku poljoprivredne mehanizacije dobilo je osam korisnika kojima je sufinansirana nabavka muzilica, kosačica i motokosačica, motokultivatora, trimera, kopačica i druge mehanizacije, a za ove namjene je utrošeno 20.000 KM.

U 2022. godini sredstva su uvećana, te je pomoć za nabavku mehanizacije dobilo 14 poljoprivrednika, u ukupnom iznosu oko 30.000 KM. Program se realizuje putem općinske Službe za privredu, a na osnovu zahtjeva koje građani predaju Općini Stari Grad, nakon čega slijedi terenski obilazak svih aplikanata i utvrđivanje ispunjavanja uslova. I ove godine poljoprivrednici su se obraćali zahtjevima za nabavku kosačica, kopačica, freza, opreme za navodnjavanje, muzilica, te traktora. Svi opravdani zahtjevi su odobreni, u skladu sa budžetskim mogućnostima.

 

Gadžo: Lopatu je zamijenila freza

 

Jedan od onih koji je ispunio sve potrebne uslove i ostvario pravo na sredstva za nabavku freze je i Osman Gadžo, 70-ogodišnji penzoner sa Obhodže, koji aktivno obrađuje zemlju i poljoprivredom se bavi 15-ak godina. I pored poznih godina, Osman se bavi plasteničkom proizvodnjom, ali i uzgojem voća i povrća na otvorenom i dan mu počinje ranom zorom.

„Moj dan počinje svakog jutra u pet sati. Prvo završim sve poslove u plasteniku, a onda krećem sa ostalim radovima. Većinu vremena provodim u bašti. Povrća i voća bude dosta, ali ja ništa ne prodajem, višak podijelim komšijama, rodbini, prolaznicima.“ Kako kaže, jedino mu je nedostajala mehanizacija da mu olakša rad na zemlji i zato se obratio općinskom načelniku mr. Hadžibajriću.

„Čuo sam da je načelnik najavio da će pomoći svakome ko hoće da radi na zemlji. Ja sam se prijavio i evo... Ova freza zamijenila je lopatu koju sam svakodnevno koristio. Sa nestrpljenjem čekam proljeće, a čim poberem salatu i špinat koji sad imam u plasteniku, iskoristit ću frezu da usitnim zemlju. Za mene će biti veliko olakšanje što to više neću morati raditi ručno. Veoma sam zahvalan načelniku Hadžibajriću što misli na nas, poštuje naš rad i pomaže nam,“ izjavio je Gadžo.

 

Na Širokači se udružilo 10 poljoprivrednika

 

Sredinom ove godine općinskom načelniku mr. Ibrahimu Hadžibajriću stigao je zahtjev za podršku od deset poljoprivrednika iz ulice Hambina carina na Širokači, kojima je bila potrebna freza za lakše obrađivanje zemlje. Istakli su da niko od njih nema frezu i da se snalaze na razne načne, te bi im jedna, zajednička freza, bila od velike koristi. Načelnik je prihvatio njihov prijedlog, te je izvršena nabavka i isporuka freze. „Ova pomoć mnogo znači. Nas deset snalazili smo se na razne načine, uglavnom plaćajući nekom drugom za frezanje naše zmlje. Ovako smo od Općine i načelnika dobili frezu koju ćemo svi ravnopravno koristiti kad god kome bude trebalo“, izjavio je jedan od podnosilaca zahtjeva sa Širokače, Ibrahim Butmir.

 

Elvir Omeragić dobio pomoć za nabavku kosilice

 

Elvir Omeragić iz Donjeg Bioska bavi se zemljoradnjom, ali i stočarstvom skoro 15 godina. Ima 130 ovaca, tri krave i dva teleta. Njegova porodica živi od rada na zemlji i bavljenja stočarstvom. To je težak život, ali imaju dovoljno i ne čekaju na tuđu pomoć. Da bi im bavljenje stočarstvom bilo lakše, njihovoj porodičnoj farmi nedostajala je kvalitetna kosilica kako bi obezbijedili travu i sijeno za stoku. Obratili su se zahtjevom za sufinansiranje Općini Stari Grad.

 „Od velikog je značaja kada imate podršku svoje općine i načelnika koji ima osjećaja za nas poljoprivrednike i stočare i već godinama nam izlazi u susret. Imali smo pomoć za kupovinu stočne hrane, kao i vakcinaciju stoke, a ove godine smo dobili sredstva za nabavku kosilice. Kupio sam kvalitetnu polovnu kosilicu koja može zadovoljiti naše potrebe i mnogo će nam pomoći oko pripreme hrane za stoku“, ispričao je Omeragić.

 

Općinu Stari Grad najčešće posmatraju kroz urbani dio i uže gradsko jezgro i mnogi ne vide njene potencijale izvan toga, a činjenica je da je oko 70% površine ove općine u padinskim dijelovima, pogodnim za bavljenje poljoprivredom i stočarstvom. Više od 500.000 KM uloženo je u prethodnih 13 godina za podsticaj bavljenju plasteničkom proizvodnjom, a dodijeljeno je više od 220 plastenika poljoprivrednicima u Starom Gradu. Ovim, ali i ostalim zainteresovanim poljoprivrednicima svake godine osigurava se i sadni materijal: paprike, paradajz, krompir.

U posljednjih osam godina skoro 300 građana dobilo je neku vrstu poticaja i za bavljenje pčelarstvom: pčele, košnice, opremu ili finansijska sredstva za nabavku istih.