Image

Pet minuta braka Mede i Jace na teatarskim daskama CKM-a

Premijera „Čorbe od kanarinca“ večeras u 20 sati

Hit komedija, predstava „Čorba od kanarinca“, premijerno bit će izvedena večeras na teatarskim daskama Centra za kulturu i mlade Općine Centar u 20 sati.

Glumci Sanela Pepeljak i Sead Pandu, u ulogama Jace i Mede, publici će predstaviti priču o ljubavi i braku, u zanimljivoj i intenzivnoj duodrami, koja se igra po originalnom tekstu Miloša Radovića. Istoimena predstava u susjednoj Srbiji puni pozorišta više od deceniju, a režiju domaće postavke potpisuje Riad Ljutović, proslavljeni bh. glumac koji se posljednjih deset godina bavi režijom i koreografijom. 

 „Svaka verzija ove predstave čini je posebnom, a mislim da će ova naša, bh. i sarajevska, biti posebno interesantna publici, prvenstveno radi našeg humora kojeg u predstavi ima dosta. Fokus predstave je sve vrijeme na glumcima, koji su sami na sceni, upućeni jedno na drugo. Potrudili smo se da pažnju publike ne ometamo ni sa čim drugim i mislim da će takav pristup naići na oduševljenje“, izjavio je Rijad Ljutović. 

Sead i Sanela, odnosno Medo i Jaca na teatraskim daskama, su zaljubljeni par. Vole se već trinaest godina, iskreno i potpuno. Pred zakazani termin vjenčanja pruža im se jedinstvena prilika, a to je da u magičnih pet minuta izmaštaju i vide kako bi njihov život izgledao nakon sklapanja braka. Proživjet će sretne trenutke, ali vidjeti i da nije sve tako jednostavno. 

„Za svako igranje predstave važno je životno iskustvo, odnosno vlastita banka podataka, mislim na emocije i na ono koliko glumac sebe unese u predstavu. Ali, prije svega, najvažnija je igra, jer gluma je samo igra. Za mene je ovo bio vrlo zanimljiv glumački zadatak i veoma ugodan proces rada. Sada smo pred samim krajem i nedostaje nam samo onaj zadnji element, reakcija publike, kako bismo znali šta smo to napravili i koliko dobro smo to uradili“ u iščekivanju prvog igranja kazala je Sanela Pepeljak.

„Čorba od kanarinca“ za Seada je već treća duodrama u kojoj glumi, a veliko olakšanje je bilo što je cijela ekipa okupljena oko predstave, uključujući i ekipu CKM-a,  pružila veliku podršku glumcima. 

„Čorba od kanarinca je glumački tekst koji sav teret stavlja na dvoje glumaca koji trebaju iznijeti cijeli komad. Sanela je partner za poželjeti, odlično se uklapamo na sceni, jer i ona voli isto što i ja a to je igra na sceni i igra na partnera. Uložili smo mnogo rada, truda i kreativnosti, i zaista smo uživali pripremajući je, a moram priznati da je veoma je duhovito raditi na komediji“ rekao je Sead. 

Nakon premijere, prva repriza predstave je u CKM-u, u subotu, 8. februara u 20 sati. Nakon toga, uslijedit će turneja po bh. gradovima a u planu su i regionalna igranja.