Image

Otvorena izložba konkursnih radova za idejno rješenje „Austrijske kuće“

U galeriji Collegium Artisticum u srijedu 8. novembra 2017. godine u večernjim satima otvorena je izložba konkursnih radova za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje „Austrijske kuće“. Stručni žiri, sastavljen od predstavnika Općine Centar i Asocijacije arhitekata u Bosni i Hercegovni, su činili diplomirani inženjeri arhitekture Amir Vuk-Zec i Ibrica Jašarević, kao i Alma Sadović, pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar, koja je prilikom otvaranja izložbe pozdravila prisutne u ime općinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića.

–Zadovoljni smo brojem prijavljenih radova. Na naš objavljeni konkurs, koji je bio otvoren u periodu od 19. maja do 27. juna ove godine, pristiglo je 26 veoma kvalitetnih radova izloženih u galeriji. Ovo je projekat Općine Centar u saradnji sa Asocijacijom arhitekata, koja je ovom prilikom odlučila da nagradi najbolje radove, kazala je Sadović.

Jašarević je naglasio da je stručni žiri tri dana razmatrao sva pristigla idejna rješenja.

- Na osnovu kriterija koji su bili propisani konkursom odabrali smo pobjednički rad koji se izdvojio svojom kompleksnošću i kompletnošću prezentacije i kao jedino idejno rješenje koje je projektantski odgovorilo na postavljeni zadatak, objasnio je Jašarević.

Poznati sarajevski arhitekta Amir Vuk-Zec je kazao da je jako važno da se ponovo izgradi objekat Austrijske kuće na istoj lokaciji, koja je prije rata služila kao alternativna ustanova kulture.

-Taj prostor je prije rata bio žarište novih pravaca kulture i umjetničkih valova. Bićemo sretni ako uspijemo realizovati izgradnju ovog objekta paviljonskog tipa, čime bismo ostvarili prijeku potrebu za prostorom u kojem bismo smjestili sadržaje iz kulture. Također imamo ideju, koju želimo realizovati u saradnji sa Općinom Centar, a radi se o obnovi starog paviljona koji je bio smješten na raskrsnici današnjih ulica Koševo i Maršala Tita, te želimo urediti prostor Radićeve ulice kao mjesta okupljanja i kulturnih dešavanja. Nadam se da će se o ovom prostoru i dalje razgovarati i da će i ostale općine u Sarajevu imati sluha za izgradnju ovakvih umjetničkih paviljona, kazao je Vuk-Zec.

Autori prvonagrađenog rada, koji su osvojili iznos od 5.000 KM, Ilma i Zejd Kobilica, sa svojom saradnicom Eminom Alić, su na konkursu predali svoj rad pod nazivom „Brick Line“, naziv koji je povezan sa njihovim odrastanjem na Ciglanama, naseljem koje se nalazi preko puta nekadašnje Austrijske kuće.