Image

Otvorena izložba “Cankar u stripu”

Izložba strip ilustracija djela “Hlapci – ko angeli omagajo” po motivima Cankarevog djela “Sluge” otvorena je večeras u Ambasadi Slovenije u Sarajevu, povodom kulturne proslave 100. godišnjice smrti Ivana Cankara.

Po riječima kustosice Lene Jevnik, kreatori projekta kroz programe “Cankar u stripu” na originalan i svjež način žele približiti djelo Ivana Cankara mlađoj publici, od osnovne škole nadalje, a kod odraslih ponovo probuditi želju za čitanjem Cankara u originalu.

“Mi, realizatori projekta, vjerujemo da su Cankareva djela veoma aktuelna i danas, te da njegova književna ostavština nema pravo mjesto među čitateljima”, rekla je Jevnik.

Na izložbi je predstavljen dio stripovske trilogije vrhunskih slovenačkih autora i ilustratora Tanje Komadine i Boštjana Gorenca Pižama koju čine i stripovska izdanja “Moj lajf” (po motivima “Moj život”), te “Sluga Jernej i pasje pravo” (po motivima “Sluga Jernej i njegovo pravo”).

Izložbu je zvanično otvorila ambasadorica Slovenije u BiH Zorica Bukinac.

Ivan Cankar je dramu “Sluge” napisao za vrijeme dvomjesečnog boravka u Sarajevu u jesen 1909. godine, objavljena je u Ljubljani 1910., a prvi put je izvedena tek godinu nakon njegove smrti u Trstu. Danas je to najčešće izvođeno slovenačko dramsko djelo.

Izložba će biti otvorena do 9. maja, a realizirana je u saradnji s Ambasadom Slovenije u BiH i Zavodom za kulturu Škrateljc iz Slovenije.