Image

OTVOREN CENTAR ZA IZVRSNOST EVROPSKA UNIJA PODRŽALA OTVARANJE CENTRA ZA IZVRSNOST U PODUZETNIŠTVU SARAJEVO

Uz podršku Evropske unije, danas je u općini Centar zvanično otvoren „Centar za izvrsnost u poduzetništvu“ koji će omogućiti dugoročnu podršku mladim poduzetnicima u pokretanju novih biznisa i otvaranju radnih mjesta. Ciljna grupa su mladi zainteresirani za pokretanje poslovnih poduhvata u oblasti Informaciono komunikacijskih tehnologija i kreativnih industrija. 

Danas je predstavljeno prvih osam mladih poduzetnika koji su podršku u razvoju svojih poslovnih poduhvata dobili kroz ovaj Centar. Radi se o prvoj od ukupno pet grupa mladih poduzetnika, koji će kroz EU4Business pored stručne podrške dobiti i bespovratna finansijska sredstva za pokretanje svojih poslovnih ideja. 

Jedan od pokretača  biznisa koji su podržani kroz ovaj projekat je Abid Mešetović. „Moja ideja je podržana i ACKE je dobitnik bespovratnih novčanih sredstava, međutim ruku na srce, novac je super stvar, pomoći će u razvijanju i napredovanju moje firme, ali znanje koje sam  usvojio u zadnjih par mjeseci je neprocjenjivo. Moj posao se promijenio na bolje za 360 stepeni. Zahvaljujem se svima“, naglasio je Mešetović.

Vrijednost projekta za podršku razvoju poduzetništva na području Kantona Sarajevo je 250.000 eura, od čega je Evropska unija donirala 200.000 eura za direktnu podršku 25 poslovnih ideja mladih poduzetnika. Prednost će imati ideje koje će doprinijeti prevazilaženju ekonomskih i drugih posljedica uzrokovanih pandemijom COVID-19 virusa.

Specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler istakao je zadovoljstvo povodom otvaranja Centra za izvrsnost i činjenicom da će EU kroz ovaj Centar podržati oko 25 poslovnih ideja. 

„U ovim teškim trenutcima kada se gube radna mjesta i poslovanja, EU je reagovala brzo izdvojivši paket podrške od preko 300 miliona eura za BiH. Najviše tih sredstava ide direktno u privredu i privatni sektor, a neki od korisnika su i ovi mladi ljudi koji su danas dobili podršku za ostvarenje svojih poslovnih ideja“, kazao je Sattler.  

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je kazao da je povod današnjem okupljanju višestruk.

„Uz podršku Evropske unije i Njemačke vlade, okupili smo niz strateških partnera i zajednički osnovali Centar za izvrsnost u poduzetništvu. Kroz njega već prolaze generacije mladih, koje pored finansijske, dobijaju i stručnu podršku. Zvanično otvaramo Centar za izvrsnost u poduzetništvu, proširujemo naše partnerstvo koje je stručna baza za podršku i promovišemo prvu generaciju podržanih poduzetnika. Ovaj Centar i naše poduzetnike stavljamo obavezu da se dokazuju i u regionalnim okvirima. Ne sumnjam da ćemo, uz podršku Evropske unije, i naših drugih međunarodnih i BH partnera vrlo brzo početi pokazivati rezultate“, kazao je Ajnadžić.

Lokalno partnerstvo Centar Sarajevo, koje je i osnivač Centra, jedno je od pet lokalnih partnerstava uspostavljenih kroz EU4Business projekat koji će zajednički koordinirati aktivnosti na podržavanju poduzetništva kao jednog od glavnih pokretača ekonomskog razvoja. Članice ovog partnerstva su Općina Centar Sarajevo, Udruženje CEFE BiH, Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Internacionalni Burch univerzitet, Bit Alijansa Sarajevo i DVC Solutions d.o.o. 

Poduzetničku dvomjesečnu obuku u ovom Centru, koji se nalazi u ulici Avde Jabučice 52 u Sarajevu, trenutno pohađa druga grupa polaznika, dok se uskoro očekuje raspisivanje javnog poziva za narednu. Kroz program podrške, mladi dobijaju stručnu podršku u razvoju poslovnog poduhvata i izradi biznis plana dok je za najbolje biznis planove rezervisana finansijska podrška u iznosu od po 10.000 KM te mentorstvo od strane organizacija i institucija uključenih u Lokalno partnerstvo.

Lokalnom partnerstvu se tokom današnjeg otvaranja Centra priključio niz novih institucija i organizacija, među kojima su Ministarstvo rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Kantona Sarajevo, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, BH Telecom, Fondacija Mozaik, BC Networks i Dizart d.o.o. Sarajevo.

S ciljem jačanja ekonomije BiH, EU4Business potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. EU4Business je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

Za više informacija o EU4Business projektu posjetite: www.eu4business.ba.