Image

Opera "Hasanaginica" 20. juna u Narodnom pozorištu Sarajevo, ulaz besplatan

Opera "Hasanaginica" će u srijedu, 20. juna, biti izvedena u Narodnom pozorištu Sarajevo, a ulaz za sve posjetioce će biti besplatan.

"Hasanaginica" je jedna od najljepših balada koja je ikad nastala i služila je kao predložak za istoimenu bosansku operu, koja je premijerno izvedena u Sarajevu 2000. godine. Libreto je napisao Nijaz Alispahić, kompozitor je bio Asim Horozić, a režiju je potpisao Sulejman Kupusović. 

Izvedbom u Narodnom pozorištu Sarajevo 20. juna ova opera će doživjeti svoje 60. jubilarno izvođenje. Na sceni ćemo premijerno imati priliku slušati i gledati Ademu Pljevljak - Krehić i Leonarda Šarića koji će utjeloviti uloge Hasanaginice i Hasanage. 

Ulogu Imotskog kadije svojim predivnim tenorom donijet će nam Amir Saračević, dok je uloga bega Pintorovića povjerena Denisu Isakoviću. U ulozi majke Hasanage pojavit će se Dajana Šegvić, a sultaniju će nam dočarati Aida Čorbadžić. Starog svata izvest će Dragan Pavlović, a uloga sazlije pripala je Ivanu Šariću. 

U predstavi učestvuju Hor Oper NPS, Balet NPS uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati Dario Vučić. Predstava počinje u 19:30 sati.