Image

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić uputio hitni dopis premijeru KS Ademu Zolju: Do kraja dana dodijeliti privremena rješenja Centrotransu

Kompanija Centrotrans upostavila je jutros (05.11.2018.) redovan minibuski saobraćaj na području općine Stari Grad, na svim minibuskim linijama koje pokrivaju područje ove općine, a zbog potreba građana i stanovnika koji su dovedeni u nezavidan položaj ostavši bez gradskog prevoza. U 09,30 sati su komunalni ispektori za drumski saobraćaj Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, a prema ranijim najavama ministra saobraćaja KS Muje Fiše, počeli isključivati vozila sa linija.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić uputio je hitni dopis premijeru Kantona Sarajevo Ademu Zolju zatraživši da hitno da nalog Ministarstvu saobraćaja da, kao i na području drugih općina (Općina Vogošća, Općina Novo Sarajevo i Općina Novi Grad), firmi Centrotrans izda privremena rješenja za linije koje su u skladu sa Zakonom brisane iz registra zbog neodržavanja, do izbora novog prevoznika za stalno održavanje predmetnih linija.

Ukoliko se ovaj zahtjev ne riješi pozitivno do kraja dana i Ministarstvo saobraćaja ne donese privremena rješenja čime će se stanovnicima općine Stari Grad obezbijediti uredan i redovan prijevoz, nadležne općinske službe i Općinski načelnik, koristeći ovlasti iz Statuta, a s ciljem obezbjeđenja redovnog prijevoza, u skladu sa odredbama članova 22. i 24. Zakona o cestovnom prijevozu Federacije BiH, prijevozniku Centrotrans će izdati privremena rješenja i time, do trajnog rješenja prevoza putnika, ublažiti agoniju stanovnika Općine Stari Grad Sarajevo.

Kompletan dopis upućen premijeru Kantona Sarajevo pročitajte ovdje.

Minibuski saobraćaj u općini Stari Grad ne funkcioniše već tri godine. Građani su bili prisiljeni u prethodnom periodu koristiti usluge taksi vozila, pješačiti ili se snalaziti na druge načine na putu do posla, škole, ljekara... Ovaj problem je tim veći jer je u Starom Gradu minibuski saobraćaj primaran, s obzirom da se jedino takva vrsta saobraćaja realizuje u padinskim dijelovima. Nezadovoljstvo građana ispoljeno je brojnim zahtjevima i peticijama upućenim Općini Stari Grad u pretodnom periodu.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i Općinsko vijeće u prethodnom periodu su uputili brojne dopise i zahtjeve prema nadležnom Ministarstvu saobraćaja KS sa prijedlogom rješenja navedenog problema. Nakon što su KJKP GRAS brisani redovi vožnje na ovim linijama zbog nemogućnosti da ih održavaju, zatraženo je da se drugom prevozniku – Centrotransu, dodijele privremena rješenja, do izbora novog prevoznika. Iz nepoznatih razloga, Ministarstvo saobraćaja nikada nije odgovorilo na ovaj zahtjev. Istovremeno, Ministarstvo saobraćaja je dalo pozitivan odgovor i rješenje na iste ovakve zahtjeva stanovnika i mjesnih zajednica sa područja Općine Vogošća, Općine Novo Sarajevo i Općine Novi Grad gdje su, problemi prijevoza riješeni tako što su prevozniku izdata privremena rješenja.

Općina Stari Grad Sarajevo je, nakon dugogodišnjeg čekanja da Ministarstvo saobraćaja riješi problem prijevoza stanovnika Mahmutovca i Faletića, odlučila da samoinicijativno uspostavi prijevoz na navedenim relacijama i Centrotransu prije šest mjeseci odobri red vožnje Latinska ćuprija – Mahmutovac i Vijećnica – Faletići. Nakon više od šest mjeseci održavanja navedenih linija, Općinsko vijeće razmatralo je informaciju o kvaliteti, uslužnosti i redovnosti obavljanja prijevoza, te istu prihvatilo.