Image

Općina Stari Grad uvodi rad u smjenama, otkazana sjednica Općinskog vijeća i Dani Općine

Prateći preporuke Vlade FBiH donesene na jučerašnjoj tematskoj sjednici o uvođenju posebnih mjera zaštite kojima će se spriječiti nastupanje štetnih posljedica po zdravlje radnika, Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić donio je odluku o uvođenju dvokratnog radnog vremena u Općini Stari Grad. Od sutra će uposlenici Općine raditi u smjenama od 07,30 do 11,30 sati i od 12-16,00 sati, pritom vodeći računa da istovremeno u prostorijama boravi što manje uposlenika.

Podsjećamo, Vlada FBiH je jučer donijela preporuku da poslodavci koji zapošljavaju veći broj radnika izvrše reorganizaciju radnog vremena, ukoliko to proces rada dozvoljava, a rad koji se odvija u jednoj smjeni rasporede u dvije smjene, kako bi se izbjegla koncentracija većeg broja radnika na jednom mjestu.

U općini Stari Grad ostaje na snazi privremena mjera kojom je ograničeno kretanje građana/stranaka unutar općinske zgrade, te se i dalje stranke primaju samo u Šalter sali.

Također, u skladu sa preporukom o otkazavanju sastanaka koji podrazumijevaju veći broj učesnika, neće biti održana 37. redovna sjednica Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo, koja je planirana za 26. mart, 2020. godine.

Iz istog razloga, otkazuju se i drugi planirani sadržaji.

Općinski štab civilne zaštite Općine Stari Grad je još na vanrednoj sjednici održanoj u nedjelju, 15.marta, razmatrao je najavljene događaje u organizaciji Općine Stari Grad u narednom periodu. Zaključeno je da je, u cilju sprečavanja širenja zaraze korona virusom, održavanje događaja potrebno svesti na najmanju moguću mjeru, te održati samo neophodne i neodložne programe.

U tom smislu, Općinski štab i komandant štaba, načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić predložili su otkazivanje programa obilježavanja Dana Općine Stari Grad.

„Imajući u vidu ozbiljnost situacije u kojoj smo se našli, naša je dužnost da eliminišemo svaku mogućnost širenja virusa. To znači da ćemo otkazati sve planirane programe koji se ne moraju održati, uključujući i Dane Općine Stari Grad. I mnogo razvijenije zemlje su isto postupile. Upravo smo dobili dopis iz našeg prijateljskog grada Bursa i Općine Osmangazi iz Turske da su i oni otkazali obilježavanje Dana Općine iz predostrožnosti, „izjavio je načelnik Hadžibajrić.

„Ukoliko prođe opasnost od širenja zaraze, sjednica se može održati u smanjenom obimu. Ne postoji ništa što je važnije od zdravlja ljudi i poduzet ćemo sve mjere da ga zaštitimo, kako građane, tako i naše uposlenike i vijećnike,“poručio je načelnik Hadžibajrić.

Usljed vanredne situacije izazvane pojavom korona virusa, općinski načelnik i Općinski štab civilne zaštite ranije su donijeli mjere kojim se: izdvaja 500.000 KM za jednokratne novčane pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva u Starom Gradu, cijena zakupa poslovnih prostora i javnih površina u vlasništvu Općine, kao i reklama, smanjuje za 50% sve do kraja aprila, radno vrijeme ugostiteljskih objekata u ovoj općini skraćuje do 22,00 sata, a građanima je omogućeno besplatno korištenje parkinga u javnoj podzemnoj garaži prekoputa Vijećnice do kraja ovog mjeseca, kako bi se umanjili njihovi svakodnevni troškovi života.