Image

Općina Stari Grad svojim osnovcima osigurala besplatno petodnevno zimovanje

Više od 60 učenika osnovnih škola iz Starog Grada i ove zime je besplatno zimovalo na Igmanu. U petodnevni boravak na ovoj planini imali su uključen prevoz, smještaj, hranu, ali i školu skijanja sa profesionalnim instruktorima, te ljekarski nadzor i osiguranje. Ovo je treća godina kako Općina Stari Grad svojim osnovcima pruža mogućnost da dio zimskog raspusta provedu na planini, a u projekat su uključeni učenici petih razreda, u dogovoru sa roditeljima i školama koje pohađaju.

 

Zimovanje za osnovce, pored škole skijanja, podrazumijeva i druge sadržaje kojima je ispunjen njihov boravak na planini: tematske večeri, društvene igre, šetnje, karaoke, filmske večeri, a program priprema općinska Služba za obrazovanje, kulturu i sport.

 

Mališani ne kriju oduševljenje zbog mogućnosti koja im se pružila za druženje, zabavu i igru. “Super mi je ovdje sa mojim drugarima iz škole, a upoznala sam i nove prijatelje na Igmanu. Mnogo mi se dopada spuštanje niz stazu, a skijanje sam brzo i jako dobro savladala,” kazala je Hana Biber iz OŠ „Edhem Mulabdić .  Isto je ispričao i Jusuf Tahić, iz OŠ „Saburina“: „Zaista mi je lijepo ovdje, naučio sam skijati, što je ispunilo moja očekivanja. Na početku me bilo malo strah, najviše da neću znači kočiti i da ću stalno padati, međutim brzo sam se oslobodio i sve je poslije bilo super. Ovo je prvi put da sam negdje na zimovanju bez mojih roditelja, i super mi je. Navečer imamo program, igramo igrice, gledamo filmove i družimo se“. 

Njegov školski prijatelj Nermin Ekmečić na Igmanu je prvi put stao na skije, a danas je već dobio diplomu kao uspješan polaznik škole skijanja: „Nikad prije nisam imao priliku skijati, a ovdje sam za dva dana naučio. Stvarno nam je lijepo, po danu skijamo, a navečer gledamo filmove, igramo razne društvene igre, slušamo muziku i družimo se sa našim prijateljima,“ kazao je Nermin.

 

Osnovce na Igmanu danas je posjetio općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić koji je tom prilikom polaznicima škole skijanja uručio diplome i družio se sa njima. Posjetu Igmanu iskoristio je i da pozove nadležne da se više angažuju i osiguraju bolje uslove skijašima, ali i ostalim posjetiocima planina.  „Općina Stari Grad evo treću godinu zaredom organizuje zimovanje za svoje osnovce. Posebno nam je drago što smo omogućili našim osnovcima da izađu na čist zrak u ovo doba godine kada je u Sarajevu znatno prisutan smog i zagađenje. I u narednim godinama imamo namjeru nastaviti ovaj projekat, ali potrebna nam je podrška i drugih institucija jer ovdje primjećujem da su moguća značajna poboljšanja,” kazao je Hadžibajrić.

“Ovom prilikom apelujem i na nadležnu ustanovu „ZOI 84“ da malo bolje pripreme staze na ovom dijelu jer naša djeca to zaslužuju,”dodao je Hadžibajrić.

 

Općina Stari Grad za svoje učenike organizuje školu skijanja već 18 godina, a posljednje tri godine projekat je proširen i na besplatno zimovanje. Procjenjuje se da je zahvaljujući ovom projektu do sada naučilo skijati oko 4.000 učenika iz Starog Grada.