Image

Općina Stari Grad izdvaja 100.000 KM za projekte nevladinih organizacija

Općina Stari Grad Sarajevo će u ovoj godini finansirati ili sufinansirati projekte organizacija civilnog društva iznosom od 100.000 KM.

Putem općinskog Odsjeka za lokalni razvoj raspisan je javni poziv organizacijama civilnog društva/nevladinim organizacijama za prijavu projekata, a koji su u skladu sa razvojnim ciljevima ove općine.

Nevladine organizacije mogu aplicirati projektima koji su iz oblasti obrazovanja, kulture i umjetnosti, zaštite okoliša, zapošljavanja, socijalne politike i zdravstva, mladih i turizma i sporta. Svaki projekat mora trajati od šest do osam mjeseci, a po projektu može biti odobreno 8.000 KM do 14.000 KM.

Izabrani projekti se trebaju implementirati isključivo na području općine Stari Grad Sarajevo, te biti namijenjeni građanima s mjestom prebivališta u ovoj općini.

Sve zainteresovane organizacije civilnog društva detaljne informacije o uslovima za apliciranje i kriterijima za finansiranje projekata mogu pronaći u Smjernicama za aplikante u okviru Javnog poziva, na web stranici Općine www.starigrad.ba. Rok za predaju aplikacija je 18. mart, 2019. godine do 14 sati.

Od 2012. godine Općina Stari Grad primjenjuje LOD metodologiju u saradnji sa organizacijama civilnog drustva. LOD metodologija podrazumijeva finansiranje projekata OCD-a na osnovu javnog poziva. Do kraja 2018. godine za projekte organizacija civilnog društva/nevladinih organizacija, po LOD metodologiji, izdvojeno je preko 1,1 milion KM. Iz budžeta Općine obezbijeđeno je oko 450.000 KM, dok je posredstvom donatora obezbijeđeno oko 700.000 KM.