Image

Općina nastavlja finansiranje projekta 'Inkluzija kroz sport'

Općina Stari Grad Sarajevo već deset godina finansira projekat “Problem bijelog štapa -inkluzija kroz sport”, koji realizuje Sportsko društvo slijepih i slabovidnih osoba Kantona Sarajevo u četvrtim razredima osnovnih škola s područja općine Stari Grad.

Kroz projekat, koji počinje u martu, učenici će bolje shvatiti i razumjeti ovu kategoriju, te na praktičnim primjerima vidjeti na koji način se slijepi i slabovidni intergrišu u društvo. Članovi društva predstavit će učenicima različite aktivnosti, te kroz taj interaktivni projekat uključiti osnovce u problematiku slijepih i slabovidnih.

Sporazum o finansiranju projekta potpisali su danas načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i predsjednik Sportskog društva slijepih i slabovidnih Kenan Kudus. Hadžibajrić je podsjetio da Općina inkluziju kroz sport podržava već 10. godina u nastojanju da se starogradski osnovci zbliže i upoznaju sa slijepim i slabovidnim osobama.

“Kroz ovaj projekat želimo da animiramo djecu i uključimo ih u problematiku ovih ljudi. Prezadovoljan sam ovom ekipom koja to već godinama uspješno radi. Nadamo se da će i drugi prepoznati važnost ovog projekta i da će projekat proširiti i u osnovnim školama van Starog Grada“, kazao je načelnik Hadžibajrić.

Podsjetio je da Općina ovo društvo podržava i kroz projekte koji se svake godine održavaju u okviru obilježavanja Dana Općine Stari Grad.

Predsjednik društva Kenan Kudus je istakao da je do sada društvo realizovalo veliki broj projekata, ali inkluzija kroz sport je projekat na koji je najviše ponosan. „Deset godina uspješne saradnje sa Općinom nije malo. Iz te saradnje izrodile su se sjajne stvari, kao što je edukacija učenika četvrtih razreda osnovnih škola, turniri koje održavamo u sklopu Dana Općine, a i druge manifestacije koje slijepim ljudima mnogo pomažu da im svakodnevni život postane kvalitetiji“, riječi su Kudusa. Zahvalio se načelniku Hadžibajriću i Službi za obrazovanje, kulturu, sport i lokalni razvoj na velikoj podršci, jer kako kaže bez njihove pomoći veliki broj projekata ne bi bio realizovan.

Do sada je Općina Stari Grad za podršku projektu “Problem bijelog štapa-inkluzija kroz sport” izdvojila 50.000 KM.