Image

Općina centar organizuje vježbe službi za zaštitu i spašavanje

U susret Danima Općine Centar Sarajevo, koji se održavaju od 2. do 9. maja, općinska Služba civilne zaštite će organizovati pokazne vježbe službi za zaštitu i spašavanje u slučaju prirodnih i drugih nesreća, a koje djeluju u sklopu civilne zaštite Općine Centar.

Vježbe s prezentacijama i praktičnom osnovnom obukom bit će održane danas i sutra, 12. i 13. aprila  od 18 do 21 sat u Radićevoj ulici u Sarajevu.

Građanima će biti prezentirane aktivnosti i oprema sa kojom raspolažu Služba za zaštitu od požara (DVD ”Bjelave”), Služba za medicinsku pomoć (Dom zdravlja Centar Vrazova), Crveni križ Općine Centar, Služba za spašavanje na vodi, pod vodom i u prirodi (Gorska služba spašavanja), kao i deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite.

Građani Sarajeva će tom prilikom biti upoznati o protivpožarnoj zaštiti, zatim o rizicima prilikom obilaska planinskih područja i tehnikama spašavanja, a bit će realizovana i praktična obuka pružanja prve medicinske pomoći.

Posjetiocima će biti na raspolaganju i besplatne usluge kontrole šećera u krvi i mjerenje krvnog tlaka.

Zajednička vježba svih angažiranih službi za zaštitu i spašavanje bit će izvedena sutra, 13. aprila, tokom koje će biti prikazani primjeri spašavanja s visina, pružanja prve pomoći s transportom do najbliže zdravstvene ustanove, kao i gašenja požara vatrogasnim aparatima, saopćeno je iz sarajevske Općine Centar.