Image

Općina Centar će i ove godine podržati austrijski bal u Sarajevu

Naime, 12. maja 2018. godine u Sarajevu će biti organizovan drugi austrijski bal, a ambasador Pammer je istakao da se na ovaj način želi napraviti brend koji će biti prepoznatljiv u svijetu.

"Koristim priliku da izrazim zahvalnost Općini Centar i načelniku Ajnadžiću na podršci za organizaciju drugog po redu austrijskog bala koji polako prerasta u tradiciju. Želimo da napravimo manifestaciju po kojoj će Sarajevo biti prepoznatljivo u svijetu.  Za vrijeme trajanja bala u pet plesnih sala će svakog sata biti nuđeni novi sadržaji. Pored orkestra Bečkog opernog bala program će upotpuniti i Vojni orkestar iz Koruške, Tango-trio Eudiates, te pijanista Robert Werner", istakao je Pammer.

Načelnik Ajnadžić je istakao da Bosnu i Hercegovinu i Austriju veže historija, te da je svaki vid saradnje poželjan. "Nama je jako drago što postoje inicijative i što će se ovakvi događaji održavati u Sarajevu. Sa velikim zadovoljstvom ćemo nastaviti podržavati, u svakom pogledu, projekte koji imaju za cilj približavanje kultura i običaja ove sarajevske Općine i austrijskih gradova", naglasio je Ajnadžić, te informisao Pammera da je Skupština KS prihvatila Sporazum o regulisanju međusobnih prava i obaveza u vezi s rekonstrukcijom Austrijske kuće.

Zemlja na kojoj se objekt nalazi pripada Zavodu za izgradnju KS, Općina Centar će graditi objekt i upravljati njime 99 godina, a Ministarstvo pravde KS će dobiti dio objekta za Evropsku kuću nacionalnih manjina.

"Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar je u saradnji sa Asocijacijom arhitekata u Bosni i Hercegovni provela proceduru odabira idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja Austrijske kuće. Nadamo se da će uskoro započeti radovi na izgradnji, a da će se u projekat uključiti i prijateljska Austrija", dodao je Ajnadžić.

Sastanku su prisustvovali i savjetnik načelnika Bećir Sirovina i pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Jasmina Fazlić.