Image

OIK Stari Grad vrši posljednje pripreme pred izbore u nedjelju: Stigao izborni materijal

Općinska izborna komisija Stari Grad uspješno privodi kraju posljednje pripreme pred Opće izbore 2018. koji će se održati nedjelju, 07. oktobra. Uz obezbjeđenje pripadnika Policijske stanice Stari Grad Općinska izborna komisija danas je preuzela je i uskladištila izborni materijal čija će distribucija biti izvršena sutra.

U općini Stari Grad će na dan Općih izbora 2018. godine biti otvoreno 46 biračkih mjesta, a ukupan broj registriranih birača na području ove općine je 37.910.

Birači koji su zbog starosti, bolesti ili invalidnosti vezani za svoje domove, svoje biračko pravo ostvarit će glasanjem putem mobilnih timova kojih će na terenu biti osam, dok je za ovakvo glasanje prijavljeno 208 birača.

Ukupan broj akreditovanih posmatrača ispred 11 političkih subjekata je 636.

“Dodatne provjere Biračkih spiskova prema posljednjoj instrukciji CIK-a u pogledu umrlih lica, lica koja će glasati putem pošte, te neuobičajenih činjenica kao što je veliki broj stogodišnjaka, privode se kraju i danas će biti okončane i označene,” izjavio je Mirza Imamović, predsjednik Općinske izborne komisije Stari Grad.

Izlaznost na lokalnim izborima u Starom Gradu održanim 2016. godine bila je 51,34%.

Općinska izborna komisija Stari Grad (OIK) u cilju olakšavanja glasanja građanima u Starom Gradu pripremila je “Vodič kroz biračka mjesta” putem kojeg glasači mogu saznati kojem biračkom mjestu pripadaju i gdje se ono nalazi.