Image

Održana Svečana sjednica povodom Dana Općine: Priznanja za najbolje kolektive i pojedince

Povodom 2. maja, Dana Općine Stari Grad, danas je u prepunoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke, održana svečana sjednica Općinskog vijeća Stari Grad, na kojoj su istaknutim pojedincima i kolektivima uručena općinska priznanja, povelje i zahvalnice.

Sjednicu, kojoj su prisustvovali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, kako sa općinskog tako i kantonalnog i federalnog nivoa, predstavnici diplomatskog kora, kao i veliki broj delegacija pobratimskih općina, privrednici, predstavnici kulturnih, obrazovnih i vjerskih institucija, boračkih udruženja i organizacija, te mediji, svečano je otvorio predsjedavajući Općinskog vijeća Jusuf Pušina.

 

Čestitajući prisutnima Dan Općine Stari Grad, Pušina je kazao kako bez obzira što u Općinskom vijeću participiraju različite političke stranke i političke opcije trude se da zajednički pronalaze mogućnosti i djeluju u interesu građana.

„Nekada prevazilazimo svoja ovlaštenja i ingerencije pa radimo i ono što nije u opisu našeg posla. Međutim lokalna samouprava je takva da građani Općinu, Općinskog načelnika i Općinsko vijeće prepoznaju kao sve nivoe vlasti“, riječi su Pušine.

Načelnik Hadžibajrić zahvalio se brojnim delegacijama i gostima na dolasku, te čestitao svim građanima Dan Općine Stari Grad porukom: „Moja čestitka građanima za ovaj dan je podatak da smo za manje od deset godina otkako sam na čelu Općine naplatili 17.200.000 konvertibilnih maraka dugovanja prema Općini. To je nešto čime se nijedna institucija ne može pohvaliti. To je velika stvar, i to trebamo istaći. To smo postigli zahvaljujući menadžmentu Općine, uposlenicima i općinskim vijećnicima koji su to omogućili donošenjem određenih odluka, „kazao je Hadžibajrić. Dodao je Općina Stari Grad je prije nekoliko mjeseci proslavila 40. godina od svog osnivanja, odnosno odvajanja od Općine Centar.. „Općina Stari Grad je poslije rata bila jedna od najporušenijih u Sarajevu. Bila je izložena strašnoj devastaciji. Do sada su uložena ogromna sredstva, a u posljednjih deset godina uloženo je oko 62. miliona maraka u njen razvoj, „kazao je.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Jusuf Pušina i njegovi zamjenici Irfan Čengić i Sanel Dragolovčanin uručili su općinska priznanja i povelje najzaslužnijim pojedincima i kolektivima.

Općinsku povelju sa zlatnim štitom za požrtvovano djelovanje, naročito u organizovanju i izvođenju odbrane na području općine, te otklanjanju opasnosti od ratnih razaranja njenog područja dobili su Safet Šehović, Faruk Jašarević i porodica Omerspahić.

Povelju sa grbom Općine Stari Grad za izuzetan doprinos u izgradnji i jačanju institucija lokalne zajednice u općini i njenoj afirmaciji u zemlji i inostranstvu dodjeljena je Halimi Hadžijamaković.

Povelja sa grbom Općine Stari Grad za izuzetan doprinos u očuvanju i njegovanju prirodnog i kulturno-historijskog naslijeđa općine Stari Grad dodjeljena je Adnanu Jusiću i Udruženju Promokultura – Art kuća sevdaha. Priznanje „Policajac godine“ za izuzetan doprinos i postignute rezultate u zalaganju za ostvarivanje što povoljnije bezbjedonosne situacije na području općine Stari Grad Sarajevo dobio je Nermin Kadrić.

Zahvalnice su dodjeljene Nedimu Ramiću – Ekici, Emini Ačkar i Aganu Hodžiću.

U želji da nagradi i afirmiše mlade ljude koji su postigli velike uspjehe u protekloj godini, promovirajući tako rad, trud, učenje i zalaganje kao najveće životne vrline, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibvajrić uručio je danas zahvalnice najmlađima za doprinos razvoju i afirmaciji općine.

Današnje zahvalnice Hadžibajrić je uručio učenicima OŠ “Vrhbosna“ Galibu Plehi, Abdullahu Išeriću i Halimi Išerić jer je njihov uspjeh na održanom svjetsko takmičenju u Šangaju proglašen najboljim na svijetu.

Zahvalnica je uručena i Fatihu Žgalju iz OŠ”Hamdija Kreševljaković” koji je bio najbolji u takmičenjima iz matematike, informatike, fizike, geografije i engleskog jezika. Kako kaže četrnaestogodišnji Fatih zahvalnicu smatra jednom vrstom krunidbe dosadašnjeg uspjeha.

„Zahvalan sam prvo Bogu i svima koji su mi omogućili i koji su me pratili na mom putu uspjeha“, kazao je Fatih.

I današnju posljednju zahvalnicu dobili su tinejdžeri iz Njemačke koji su umjesto na ekskurziju, odlučili da dođu u Sarajevo i zajedno sa svojim nastavnicima sagrade dječije igralište za Vrtić “Pčelica”.

Program obilježavanja Dana Općine Stari Grad nastavljen je otvaranjem izložbe „Bosansko-turskog prijateljstva“ u Balkanskom mevlevijsko-istraživačkom centru.