Image

Održana stručna konferencija u organizaciji Erste i Sparkasse grupacije

Treći Erste Investor's Breakfast u Sarajevu

Teme ovogodišnje stručne konferencije pod nazivom „Erste Investors' breakfast“ u organizaciji Erste i Sparkasse grupacije, bile su tržište kapitala, ali i perspektive koje BiH ima, a  koje joj omogućuju da ide u korak sa trendovima u bankarstvu.

Već treću godinu zaredom, ova stručna konferencija okuplja analitičare i eksperte ove bankarske grupacije, ali i predstavnike bh. finansijskog sektora i Međunarodnog monetarnog fonda, koji razmjenjuju svoja iskustva i viđenja aktuelnih trendova u finansijskom sektoru, na globalnom i regionalnom nivou, sa posebnim osvrtom na BiH. 

Ovogodišnji „Erste Investor's Breakfast“ je otvorio Nedim Alihodžić, član Uprave Sparkasse Bank BiH, nakon koga su svoja izlaganja imali dr Belma Čolaković, vodeći ekonomista pri Centralnoj banci BiH i Ivan Ileković, specijalista za kriptovalute iz Refinitiva. Rad panela, u kojem su učestovali i Francisco Parodi, rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u BiH, i Miroslav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH, moderirao je Milan Deskar Škrbić, makroekonomski analitičar iz Erste&Steiermaerkische Bank Hrvatska.

Prema Nedimu Alihodžiću, članu Uprave Sparkasse Bank BiH, „Bosna i Hercegovina i želi, ali i mora, pratiti nove trendove u finansijskom sektoru. Alternativni izvori finansiranja, institucionalna podrška, i razvoj ovog sektora su teme koje su velike važnosti za sve okupljene.“

Finansijski sektor u BiH, u okviru kojeg 80% zauzima bankarski sektor, mora pratiti trendove u svijetu, najnovije proizvode i informatičku tehnologiju. Na konferenciji je rečeno i da bh. finansijski sektor, ukoliko želi ići u korak sa svjetskim trendovima, ima još dug put pred sobom.

„Očito je da je bankarski sistem u BiH moderan i dinamičan ekonomski sektor. Reforme koje vlasti poduzimaju pomažu da poslovanje banaka bude u skladu sa evropskim standardima. Ali, vlasti moraju pojačati napore, kako bi propisi u potpunosti bili u skladu sa standardima Evropskog nadzornog tijela za bankarstvo, ali i usvojiti novi Zakon o osiguranju depozita," izjavio je Franciso Parodi, rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u BiH.  

„Erste Investors' Breakfast“ je regionalna inicijativa, koja okuplja potencijalne ulagače i eksperte iz Erste i Sparkasse grupacije, zamišljena kao podrška institucionalnim investitorima davanjem preporuka o lokalnim izazovima koji utiču na održavanje stabilne monetarne politike i stabilne uslove za investiranje u zemlji i regionu.

„Ova stručna konferencija je prilika i za networking, jer se na jednom mjestu sreću predstavnici dva sektora, investitori i javne institucije, od kojih neki rade slične stvari, pa im ovaj događaj služi kao dobra prilika za ozbiljnu saradnju ubuduće,“ kaže Milan Deskar Škrbić, makroekonomski analitičar u Erste&Steiermaerkische Bank Hrvatska.