Image

Odlikovani najbolji mladi sportisti Starog Grada za sezonu 2017/2018

Povodom obilježavanja Dana Općine Stari Grad, jučer je održana svečana ceremonija i podjela nagrada u Centru za mali fudbal Bentbaša, čime je spuštena zavjesa na sportsku sezonu osnovaca Starog Grada 2017/2018. Služba za obrazovanje, kulturu i sport Općine Stari Grad ove godine je organizovala i finansirala čak pet sportskih liga za svoje osnovce: fudbalsku, odbojkašku, šahovsku, košarkašku i stonotenisku. Učeštvovalo je svih šest starogradskih osnovnih škola, a jučer su odlikovane najbolje ekipe i pojedinci, a ceremoniji su prisustvovali brojni starogradski osnovci, njihovi roditelji, direktori i osoblje osnovnih škola. Nagrade su uručivali pomoćnik načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Senad Musić, te Mehmed Janjoš i Mensud Handžić iz općinske Službe za obrazovanje, kulturu i sport.

 

Šahovska liga

I druga sezona Šahovske lige osnovaca organizovana je uz pomoć ŠK "Stari Grad", mečevi su se igrali u prostorijama ŠK "Stari Grad" i OŠ "Hamdija Kreševljaković, koja je osvojila titulu za premijernu sezonu 2016/2017, dok je ovosezonski šampion OŠ "Vrhbosna". Odlikvani su: OŠ "Vrhbosna", OŠ "Edhem Mulabdić" i OŠ "Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković". Najbolji šahisti lige su Danis Fejzić (OŠ "Vrhbosna) i Lamija Ćesko (OŠ "Vrhbosna).

 

Stonoteniska liga

Pripreme za premijernu sezonu ovog takmičenja su počele prije godinu dana, tada je Općina Stari Grad kupila 15 stolova za stoni tenis svim starogradskim osnovnim školama, kao i Zavodu Mjedenica. Potom su osnovane stonoteniske sekcije unutar škola. Najviše uspjeha u tome je imala OŠ „Vrhbosna“, koja je sastavila nepobjedivu ekipu i tako postala prvi šampion. Uz Službu za obrazovanje, kulturu i sport, organizacija je pripala Stonoteniskom klubu „Spin 2012“ čiji se rad odvija pod rukovodstvom Sudijske organizacije stonoteniskog saveza BiH i Amele Mujezinović, selektorice Juniorske reprezentacije BiH. Mečevi su se igrali u OŠ„Saburina“, a ekipe su bile sastavljene od učenika i učenica. Odlikovani su: OŠ "Vrhbosna", OŠ "Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković" i OŠ "Mula Mustafa Bašeskija". Najbolji stonoteniseri lige su Abdulah Išerić (OŠ "Vrhbosna) i Enra Subašić

 

Odbojkaška liga

Nakon apsolutne dominacije odbojkašica sa Hrida iz OŠ „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“, koje su osvojile titule za sezone 2015/2016 i 2016/2017, treća sezona je suvereno pripala odbojkašicama sa Vratnika iz OŠ "Hamdija Kreševljaković". U 10 kola su zabilježile isto toliko pobjeda i zasluženo osvojile prvenstvo. Liga se organizovala u saradnji sa Odbojkaškom akademijom „Smeč“, a mečevi su se igrali u novoizgrađenoj sali OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“. Odlikovani su: OŠ "Hamdija Kreševljaković", OŠ "Mula Mustafa Bašeskija" i OŠ "Saburina". Najtalentovanije igračice lige su: Mia Nurak, Emina Memić, Kanita Šetić i Sarah Ambešković. Najbolja postava lige: Amina Hajrić, Medina Ligata, Lejla Dervišević, Almina Delić, Emina Mujadinović i Nađa Hasanović

 

Fudbalska liga

Okončano je i ovogodišnje nastarije, ali i najpopularnije ligaško takmičenje osnovnih škola u Starom Gradu. Svoju premijeru doživjelo je u sezoni 2014/2015, te je ovo bilo četvrto izdanje, a prvi put se desilo da je jedna ekipa odbranila naslov. Nakon što su naslove osvojili OŠ "Edhem Mulabdić" (2014/2015) i OŠ Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković (2015/2016), mladim fudbalerima OŠ "Hamdija Kreševljaković" je pošlo za rukom odbraniti prošlogodišnju osvojenu titulu. Odlikovani su: OŠ "Hamdija Kreševljaković, OŠ "Edhem Mulabdić" i OŠ "Mula Mustafa Bašeskija". Najbolji strijelac lige sa 11 pogodaka Emel Hasanović (OŠ "Hamdija Kreševljaković"). Najbolji golman lige Adi Taso (OŠ "Hamdija Kreševljaković"). Najbolji igrač lige Nidal Behlulović (OŠ "Edhem Mulabdić").

Nagradu "Asim Ferhatović Hase" zbog vrhunskog odnosa prema igri, kolegama, sudijama i protivnicima je dobio profesor sporta u OŠ "Hamdija Kreševljaković" Bakir Kvoco. Nagradu mu je uručio Nijaz Ferhatović, i to sliku akademskog slikara Irfana Hoze.

 

Košarkaška liga

Premijerna sezona Košarkaške lige organizovana je u saradnji sa Košarkaškim klubom BBY (Bosnian Basketball Youth). KK BBY je prošle školske godine organizovao treninge u svih šest osnovnih škola u Starom Gradu, te je zatim oformio tri košarkaške selekcije Starog Grada za kantonalno takmičenje. U martu ove godine pokrenuto je takmičenje, a mečevi su se igrali na više lokacija. Odlikovanja su podijeljena 04. maja kada kada je u Štrosmajerovoj ulici organizovan Festival košarke. Odlikovani su: OŠ“Vrhbosna“, OŠ“Hamdija Kreševljaković“ i OŠ“Šejh Muhamed efendija Hadžijamaković“.

 

Općina Stari Grad je za sportsku sezonu 2017/2018 izdvojila oko 60.000 KM, a kao glavni cilj ističe afirmaciju sporta, zajedništva, prijateljstva i međusobnog poštovanja svih učenika osnovnih škola iz Starog Grada.