Image

Obilaskom mezara obilježen 02.maj, Dan Općine

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Samir Muhić predvodili su danas delegaciju koja je povodom 02.maja, Dana Općine Stari Grad obišla mezar Isa bega Ishakovića, turbe Gazi Husrev-bega i Šehidsko mezarje Kovači.

Ovo je tradicionalna aktivnost povodom Dana Općine Stari Grad koji je ove godine obilježen u drugačijim okolnostima. S obzirom na stanje nesreće proglašeno na nivou FBiH i pandemije virusa korona, neće biti programa obilježavanja Dana Općine i izostat će sve uobičajene aktivnosti, osim današnje.

U haremu Careve džamije, delegaciju je dočekao Sadrudin ef.Išerić, imam Careve džamije koji je čestitao Dan Općine, ali i realizaciju svih velikih projekata u Starom Gradu u proteklom periodu, posebno istakavši četiri kapitalna projekta završena početkom godine, a koji doprinose razvoju ove lokalne zajednice.

Nakn toga delegacija se zaputila u Gazi Husrev-begovu džamiju gdje su ih dočekali predstavnici Gazi Husrev-begovog vakufa. Načelnik Hadžibajrić i predsjedavajući Muhić proučili su Fatihu na samom mezaru Gazi Husrev-bega, a ostali članovi delegacije ispred turbeta.

Na Šehidskom mezarju Kovači proučena je Fatiha i položeno cvijeće na centralnom spomeniku i mezaru rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika RBiH.

„Kolika je važnost 02. maja govori činjenica da je to, pored Općine Stari Grad, i Dan Općine Centar kao i Kantona Sarajevo. Tog datuma 1992. godine se određivao opstanak Sarajeva ali i čitave BiH. Da je palo Sarajevo, zasigurno ne bi danas bili na ovom mjestu,” izjavio je načelnik Hadžibajrić govoreći o značaju 02.maja, te dodao:

“Općina Stari Grad od 2001. godine obilježava 02. maj kao svoj dan. Žao mi je što ove godine to ne možemo učiniti na način kako smo to radili dosad, a zbog situacije sa virusom COVID 19. Nažalost, nećemo održati planirane programe, niti možemo ugostiti predstavnike naših brojnih pobratimskih općina. Ali, ista je situacija i kod njih i obavijestili su nas da ni oni ne obilježavaju dane općine. Sljedeće godine sa navršava punih 500 godina od upravljanja Gazi Husrev-bega tadašnjim Sarajevom - Starim Gradom, te se iskreno nadamo da ćemo biti u mogućnosti obilježiti to na jedan poseban način,”izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Inače, povodom Dana Općine Stari Grad jučer je predstavljen promotivni video “02.maj Dan Općine Stari Grad” gdje su prikazani najveći projekti koje je ova lokalna zajednica uradila prethodnih godna, te upućena poruka svim građanima da ova općina, zajedno sa njima, iz svih nedaća izlazi još jača i odlučnija da nastavi putem razvoja, gradnje i obnove.