Image

Ništa od skenera, videonadzora i čitača otisaka prsta na Općim izborima ove godine

Sve i da izmjene Izbornog zakona BiH kojim je predviđeno uvođenje savremenih tehnologija prilikom glasanja budu usvojene, mala je vjerovatnoća da će građani BiH u oktobru glasati na drugačiji način nego što su glasali na Općim izborima 2014. godine. Dosadašanja praksa javnih nabavki jasno pokazuje kako je izvjesno da proces javne nabavke uopće neće biti završen do oktobra ove godine.

Riječ je o prijedlogu koji su u parlamentarnu proceduru uputili zastupnici Mirsad Mešić, Saša Magazinović, Damir Bećirović, Fehim Škaljić, Mirsad Đonlagić, Damir Arnaut i Denis Bećirović.

Predloženim zakonom predviđeno je uvođenje tehnoloških novina poput optičkog skeniranja glasačkih listića, uvođenja biometrijskih čistača otisaka prsta i videonadzora.

Usvajanju ovog zakona usprotivili su se zastupnici i delegati HDZ-a BiH i SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, a koje je SDP BiH javno optužio da planiraju izvršiti krađu na izborima. Na drugoj strani, iz HDZ-a i SNSD-a odgovaraju kako je ovaj zakon nemoguće implementirati. 

Zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milica Marković rekla je da u BiH nisu zreli ni uslovi, a ni vrijeme da se u izborni proces uvode nove tehnologije. 

"BiH nije spremna finansijski da takvo nešto osigura, a s treće strane vrijeme je isuviše kratko da bi se bilo šta uradilo za Opće izbore u oktobru. Mislim da su ovu ideju plasirali u pogrešno vrijeme i da je SDP htio kod glasača ubrati poene", rekla je Marković. 

Ističe da je veliki broj ljudi navikao da glasa po sistemu "papir i olovka" i da je to najprimjerenije za našu sredinu i ljude. Kako kaže, ne treba ništa eksperimentisati ako je već sve funkcionisalo do sada. 

"S druge strane nema puno zemalja ni u Evropi koje imaju takav sistem u izbornim procesima, a izbori se provode uspješno. To ne znači da BiH ne može dalje ostati u tom šablonu", kazala je Marković. 

Na pitanje o optužbama vezanim za krađu na izborima, Marković je odgovorila da je to "glupost SDP-a" koji loše stoji u bh. entitetu RS. 

"Šta god da SNSD uradi, pa čak i da im pomogne, ne može im osigurati da ostvare rezultat koji bi željeli. Oni vrlo loše stoje u RS-u i možda to koriste kao argument zbog kojeg ne mogu dobro proći na izborima. SNSD će gledati svoj pravac i svoje interese, a SDP nas apsolutno ne zanima jer oni uopće nisu relevantan činilac u RS-u", zaključila je Marković. 

Delegat iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mario Karamatić rekao nam je da je razgovarao sa članovima Centralne izborne komisije (CIK) BiH o temi izmjena Izbornog zakona BiH kojim je predviđeno uvođenje savremenih tehnologija prilikom glasanja. 

"Kada bi ovaj zakon bio usvojen ne postoji mogućnost da se izbori provedu. Uvođenje ovih tehnologija koštalo bi 100 miliona KM koje nisu predviđene. Ovo je pokušaj sprečavanja održavanja izbora", rekao je Karamatić. 

On ističe da određeni parlamentarci žele zadržati status quo jer izbori u oktobru 2018. godine ne bi bili provedeni, a oni bi se zadržali na pozicijama na koje vjerovatno ne mogu više biti izabrani. 

"SDP je poznat samo po bombastičnim izjavama. To je stranka koja promaši kompletan parlament kada uputi zakon u proceduru. To dovoljno govori o njima. Priča o tome kako neko planira pokrasti izbore je čisto dodvoravanje dijelu biračkog tijela. Svjesni su da će nakon izbora morati sarađivati sa strankama HNS-a jer neće postojati nikakav alternativni blok", kazao je Karamatić. 

Zaključio je kako će stranke HNS-a dobiti na izborima više od 80 posto, a da će SDP nakon oktobarskih izbora morati sarađivati i sa SNSD-om Milorada Dodika. 

"Stav HNS-a je da ćemo sarađivati s legitimnim predstavnicima naroda. Onaj ko uzme više od 50 posto biračkog tijela, stranka ili koalicija, unutar bošnjačkog ili srpskog naroda je naš partner za razgovor. Ne pada nam na pamet da drugom narodu određujemo ko će ih predstavljati u vlasti", rekao je Karamatić.