Image

Ništa neće biti isto: Nova pravila za bodovanje na FIFA-inoj rang-listi

Iako je novu rang-listu najboljih reprezentacija FIFA bila najavila za 19. juli, ona će javnosti biti prezentirana tek 16. augusta.

Glavni razlog za ovu odluku leži u činjenici da je promijenjen način na koji će se u budućnosti bodovati rezultati svih člnica FIFA-e. Ova promjena je ponajviše uvedena zbog toga jer su pojedine selekcije kalkulisale u prijateljskim mečevima i tako se plasirale na bolja mjesta na FIFA-inoj rang-list.

Jedan od najboljih primjera je Poljska koja je u skoro svim kvalifikacionim grupama bila prvi nosilac jer su birali protivnike i tako izbjegavali duele s protivnicima u kojima bi zbog eventualnih poraza pokvarili ranking.

Nova rang-lista najboljih svjetskih selekcija bit će formirana iz aktuelne, a na nju će se dodati rezultati s Mundijala u Rusiji, a na posljednjoj FIFA-inoj rang-listi objavljenoj 7. juna fudbalska reprezentacija Bosna i Hercegovine zauzimala je 40. poziciju.

Novim sistemom bit će onemogućene manipulacije slične onima kojima se služila Poljska. FIFA će u budućnosti koristiti Elo sistem renkinga, koji se koristi u šahu, pa će se tako lista osvježavati poslije svake odigrane utakmice. Zahvaljujući novom sistemu neće se isto bodovati pobjeda od 3:0 protiv Malte i trijumf od 3:0 protiv Španije ili recimo Portugala.

Bodovanje će sada se računati prema skroz novoj formuli u kojoj će se postojećem rankingu dodavati/oduzimati bodovi ovisno o rezultatu utakmice, rankingu protivnika i takmičenju pod kojim se utakmica održala.

Prijateljska utakmica izvan FIFA-inog termina množit će se s koeficijentom 0,5. Utakmica unutar FIFA-inog termina množit se s koeficijentom 1, a mečevi iz grupe Lige nacija s koeficijentom 1,5.

Zmajevi će u Ligi nacija igrati sa Austrijom, trenutno 26. reprezentacijom sa FIFA-ine rang-liste, i Sjevernom Irskom, koja je na 29. poziciji, pa će eventualne pobjede izabranicima Roberta Prosinečkog sigurno donijeti više bodova negoli u duelima s ekipama lošije plasiranim od naše selekcije, a tu su i ranije dogovoreni prijateljski mečevi sa Španijom i Turskom, u kojima je koeficijent nešto slabiji jer je riječ o utakmicama prijateljskog karaktera.