Image

Nastavak ulaganja u mjesnu zajednicu Mahmutovac: Počeo projekat u ulicama Kamenica i Paje malta vrijedan 580.000 KM

Na Mahmutovcu je danas počeo veliki projekat rekonstrukcije kanalizacione i vodovodne mreže u dijelovima ulica Kamenica i Paje malta, vrijedan 580.000 KM.

Povodom početka radova općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić, sekretarka organa državne službe i pomoćnici općinskog načelnika izašli su danas na teren kako bi bio ozvaničen početak projekta koji će omogućiti mnogo bolju putnu i komunalnu infrastrukturu stanovnicima ove mjesne zajednice. Inače, ovi radovi su dio velikog infrastrukturnog projekta započetog prije dvije godine, vrijednog skoro dva miliona maraka.

Prošlog mjeseca završeni su radovi postavljanja nove komunalne infrastrukture u ulicama Begovac, Paje i Paje sokak, a još u julu ove godine – na početku te faze radova, općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić najavio je nastavak radova u ulicama koje su danas posjećene. Provedene su sve neophodne procedure izbora izvođača radova kako bi se ovom projektu pristupilo prije kraja godine. Načelnik je i danas podsjetio na važnost realizacije ovakvih projekata koji građanima osiguravaju bolje uslove za život, posebno imajući u vidu lošu infrastrukturnu mrežu u koju se nije ulagalo i do 50 godina.

„Nastavljamo naše projekte na rekonstrukciji putne i komunalne infrastrukture na Mahmutovcu, kao što smo i obećali građanima prije nekoliko mjeseci. Ovo je veliki projekat koji smo počeli prije dvije godine još iz ulice Bistrik, preko Kurtinog sokaka, ulica Begovac, Paje i Paje sokak, da bismo danas nastavili s radovima u Kamenici i Paje malti,“kazao je Hadžibajrić.

„Ovim projektom ćemo završiti radove na lijevoj strani Miljacke, ne samo na Mahmutovcu nego i ostalim mjesnim zajednicma gdje smo radili prethodnih godina. A, bilo je ulica gdje se ništa nije radilo posljednjih 50 ili 60 godina i ljudi su se snalazili kako su znali. Mi smo to riješili i uveli novu komunalnu mrežu na zadovljstvo svih građana,“ pojasnio je.

Adis Hadžović, pomoćnik načelnika za investicije i komunalne poslove koji je svakodnevno na terenu, istakao je da su građani od početka uključeni u projekat, te da će kontinuirano komunicirati s njima s ciljem što bolje realizacije planiranog.

 

Radit će se na trasi dugoj 330 metara, a 30 domaćinstava dobit će nove priključke

Kako je danas najavljeno, u sklopu radova u ulicama Kamenica i Paje malta postavit će se nova kanalizaciona mreža na trasi dugoj 330 metara gdje pojedini objekti do sada nikako nisu imali mogućnost za priključenje na kanalizacionu mrežu. Što se tiče rekonstrukcije vodovodne mreže, ona će podrazumijevati zamjenu starih i dotrajalih instalacija na kojima su bili česti kvarovi i svakodnevni prokopi radi popravki. Dužina vodovodne mreže koja će se rekonstruisati je oko 250 metara. Pored pomenutih radova, na dijelu trase planirano je i polaganje drenažnih cijevi da bi se dio podzemnih voda koje na ovom području ugrožavaju objekte odveo u sistem oborinske odvodnje. Bit će urađeno i 30 pojedinačnih priključaka na domaćinstva.

Radove će izvoditi firma 'Bujice'd.o.o. iz Konjica čiji je direktor Ahmed Boloban poručio da je rok za završetak 80 radnih dana i da će opravdati ukazano povjerenje, te izvesti radove onako kako zahtijeva kvalitet i kvanitet ovih radova.

 

Građani: Komunalna infrastruktura nam je bila dugogodišnji problem

Na lokaciji gdje su počeli radovi danas su se okupili i brojni građani koji nisu krili oduševljenje što će konačno njihovim problemima doći kraj.

„Pohvaljujem rad načelnika Hadžibajrića i njegovih saradnika zbog početka radova. Na ovom području živim skoro cijeli svoj život, kanalizacije i instalacija dobrih nikad nije bilo. Imali smo mnogo problema sa izljevanjem vode po ulici i sada će tome konačno doći kraj,“ ispričao je Refik Džuho.

Na ovom mjesnom području živi i Nermin Iković koji je bio vijećnik u prošlom sazivu Općinskog vijeća. „ Stanovnik sam i starosjedilac ove mjesne zajednice i znam da je loša komunalna infrastruktura dugogodišnji problem na ovom području. Kao građanin i vijećnik Općinskog vijeća Stari Grad sam veoma sretan što prisustvujem završetku ovog ogromnog projekta koji će omogućiti višestruku korist i poboljšanje života stanovnika i rješavanje dugogodišnjih problema usljed loše komunalne infrastrukture,“ ispričao je Iković.

Današnji početak radova na Mahmutovcu je podržao svojim dolaskom i Samir Muhić koji je obavljao dužnost predsjedavajućeg Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo i u čijem mandatu su ovi projekti započeti.

 

Projekti po fazama:

I faza – Rekonstrukcija kanalizacione mreže na dionici od ulice Bistrik potok do raskrsnice sa ulicom Balibegovica, te od raskrsnice s ulicom Pastrma do ulice Kurtin sokak – vrijednost radova 180.000 KM (2018. godine)

II faza - Rekonstrukcija vodovodne i separatne kanalizacione mreže u ulici Kurtin sokak – vrijednost radova 415.000 KM (2018/2019. godine)

III faza - Rekonstrukciji kanalizacione i vodovodne mreže u dijelovima ulica Begovac, Paje i Paje sokak - vrijednost radova 750.000 KM (2020. godina)

IV faza - Rekonstrukcija kanalizacione i vodovodne mreže sa asfaltiranjem u dijelovima ulica Kamenica i Paje malta - vrijednost radova 580.000 KM (2020. godina)