Image

Nasmijte se uz komičnu predstavu "Ljupaf" u Kamernom teatru 55

Na sceni Kamernog teatra 55 će 26. aprila s početkom u 20 sati biti izvedena predstava "Ljupaf" koju je prema tekstu Murrayja Schisgala režirao američki glumac, reditelj i profesor Roland Rand.

"Volimo se smijati, a Murray Schisgal je napisao veoma zabavan komad kojem se smijemo, s kojim se smijemo i oko kojeg se smijemo. Kakva blagodat. Kako ova komedija, čija se radnja odvija 1960-tih godina u Brooklynu, u New Yorku, može danas dotaknuti naš život? Jednostavno, zato jer se svi mi volimo smijati i svi želimo osjetiti ljubav. Osim toga, Ljupaf pokreće niz pitanja o životu: Šta je ljubav? Kako je naći? I kad je nađemo, kako je održati u životu u ovom svijetu koji ponekad izgleda potpuno okrenut naopačke?", rekao je reditelj.

Komedija "Ljupaf"/"Luv" Murraya Schisgala govori o ljudskim odnosima. Komad je premijerno izveden na Broadwayju 1964. godine, ali tada je svijet bio mnogo drugačiji od današnjeg. Pa ipak, ljudi se nisu toliko izmijenili od tada. Još uvijek tražimo način kako da živimo jedni s drugima, da volimo jedni druge, da shvatimo smisao svijeta u kojem živimo.

"Ljupaf" je priča o ljubavnom trouglu između dva prijatelja, materijaliste Milta i nonšalantnog Harryja. Njih dvojica se sasvim slučajno susreću na mostu, a Milt sprečava Harryja da skoči u rijeku. Obojica su podjednako nezadovoljni svojim životima, a Milt zaključuje kako bi Harryju mogao "utrpati" svoju suprugu Ellen i tako se riješiti svog najvećeg problema te potom nastaviti život s ljubavnicom.

Povrh svega, prije četrdeset godina uloga žene u svijetu bila je drugačija. Mnoge žene su odgajane u uvjerenju da je "ispravno" žrtvovati svoje snove o karijeri i biti domaćica. U ovom komadu Ellen je suočena s tom dilemom i konstantno je muči pitanje mogu li voljeti čovjeka i biti mu vjerna, a u isto vrijeme biti vjerna sebi?

U predstavi igraju Zana Marjanović, Muhamed Hadžović i Moamer Kasumović.