Image

Načelnik Hadžibajrić u obilasku privrednika iz Starog Grada: Nastavak kreditiranja privrednih subjekata uz sufinansiranje kamata

Općina Stari Grad u saradnji sa Bosna Bank International d.d. Sarajevo i ove godine realizuje liniju finansiranja za podsticaj u zapošljavanju i poboljšanju poslovanja u Starom Gradu. Saradnja se ogleda u tome da BBI banka plasira kratkoročna, srednjoročna i dugoročna kreditna finansiranja, isključivo za privredna lica registrovana na području Starog Grada, a Općina korisnicima kredita sufinansira profitnu maržu.

U prethodne četiri godine više od trideset privrednika iz Starog Grada koristilo je ove kredite za poboljšanje svog poslovanja, a plasirano je 2,6 miliona konvertibilnih maraka. Od ovog iznosa, Općina Stari Grad je pokrila 135.000 KM profitnih marži – kamata.

Načelnik Općine Stari Grad mr Ibrahim Hadžibajrić obišao je danas privrednike koji su dva puta dosad koristili ove povoljne kreditne linije i razgovarao sa njima o tome koliko su im sredstva pomogla u razvoju poslovanja. Na Lapišnici je načelnik Hadžibajrić posjetio kompaniju Ga-Me-Ha koja je više od 50 godina sinonim za ekskluzivne poslastice visoke kvalitete i vrhunskog ukusa. Vlasnik kompanije Faredin Dino Miftari sa saradnicima upriličio je kratki obilazak kroz fabrička postrojenja, te su predstavili proizvodne procese, ali i opremu u koju su uložena kreditna sredstva.

Iris Bašić, zamjenik direktora GA-ME-HA istakao je da je ova kreditna linija odlična prilika za sve poslovne subjekte iz Starog Grada, te da se trebaju ohrabriti na takav poslovni potez, kako bi unaprijedili svoje poslovanje. „Kao što ste primijetili u obilasku, sredstva smo iskoristili za kupovinu novih mašina i generalno modernizaciju proizvodnje. Obim i vrsta proizvodnje su zaista široki u našoj kompaniji, od zdrave hrane, slatkog i čokoladnog programa, tradicionalnih kolača i bosanskih slatkiša, pa nadalje. Cilj nam je praviti i plasirati uvijek svjež proizvod. Kreditna sredstva su nam omogućila kupovinu novih mašina iz Turske za proizvodnju rahat lokuma, tahanhalve i ostalih slastica,“ ispričao je Bašić.

Načelnik Hadžibajrić je istakao da su osiguranje kvalitetnog poslovnog okruženja kao i podsticaji razvoju privrede u Starom Gradu među prioritetima ove lokalne zajednice, te izrazio zadovoljstvo ovakvim primjerima uspješnog poslovanja.

„Želim se zahvaliti BBI banci koja sve ove godine učestvuje u ovom projektu sa Općinom Stari Grad. Riječ je o veoma povoljnim kreditnim sredstvima koja se daju za pomoć privredi i poslovanju, a profitnu maržu sufinansira Općina Stari Grad. Firma Ga-Me-Ha koja zapošljava više od 100 radnika dva puta je koristila ovu kreditnu liniju i najbolji je pokazatelj o kakvoj se ponudi radi,“ kazao je načelnik Hadžibajrić. Dodao je da će i ove godine privrednici moći koristiti kreditnu liniju što bi mnogima moglo pomoći usljed slabog poslovanja zbog pojave korona virusa. „U maju smo potpisali ugovor sa BBI bankom za ovu godinu i banka ima u planu plasirati 1,5 milion KM, a mi smo osigurali 25.000 KM za sufinansiranje profitnih marži. Pozivam sve zainteresovane poslovne subjekte iz Starog Grada kojima su potrebni krediti da se prijave i iskoriste ovu ponudu,“ kazao je načelnik Hadžibajrić.

Među privrednim subjektima koji su u dva navrata koristili kreditna sredstva je i Mehmed Poričanin kojeg je načelnik Hadžibajrić danas posjetio u čuvenoj Pekari Poričanin u ulici Safvet-bega Bašagića koja je na ovom mjestu sagrađena još 1953.godine i nadaleko je poznata po svojim somunima i raznim drugim vrstama peciva. Mehmed je ovaj posao preuzeo 1969. godine, a kroz decenije predanog rada stekao je ugled majstora svog zanata.

„Zahvaljujući ovoj saradnji Općine i BBI banke ja sam dobio dva kredita, jedan je bio namijenjen za pekaru, a ticao se kupovine tri nova dostavna vozila i taj kredit će ubrzo biti otplaćen. Drugi kredit smo uzeli za hotel za nabavku nove kuhinje i namještaja. Ovaj projekat Općine i BBI banke znači mnogo za privatni sektor jer uzimanje kratkoročnih kredita ne vuče za sobom troškove kamate, što je odlično, jer kredit onda postaje klasična pozajmica. To ljudi trebaju da znaju i zbog toga veliko hvala na incijativi Općini i BBI banci,“ ispričao je Poričanin.

Zainteresovani privrednici više informacija mogu dobiti u poslovnici Ferhadija BBI banke, putem e-mail adresa: ferhadija@bbi.ba i corporate@bbi.ba, ili na brojeve telefona 033/275-508, 253-920, 275-507 i 275-264. Prijem zahtjeva za finansiranje iz sredstava finansijske linije vršit će se do kraja ove godine, odnosno do 31. decembra, 2020. godine, a realizacija zahtjeva vrši se u roku od 90 dana od dana prijema zahtjeva.